Bez odgovora o razgovorima o zajedničkom kandidatu 1Foto:Miroslav Dragojević

Da li će i kada početi zvanični razgovori proevropskih stranaka opozicije o zajedničkom kandidatu na predsedničkim izborima, juče nismo dobili odgovor od Dragana Šutanovca, koji je u subotu zvanično preuzeo dužnost predsednika DS.

On nam nije odgovorio da li će i kada sada kao predsednik u punom kapacitetu pozvati na razgovore predstavnike opozicionih stranaka, s obzirom na to da je takve razgovore najavljivao posle 28. oktobra i Skupštine DS.

Jedno od iznenađenja uoči Skupštine DS bilo je i odbijanje Dragoljuba Mićunovića da bude počasni predsednik DS, što je predložio Šutanovac. Umesto Mićunovića, koji je do subote bio predsednik Političkog saveta DS, tu funkciju će ubuduće obavljati Zoran Lutovac.

Mićunović, kako kaže, ne želi ceremonijalnu funkciju.

„Nikad nisam želeo da budem počasni, i želeo sam da budem aktivan u stranci. Počasti mi je dosta, nadobijao sam se raznih medalja i priznanja, ali mi je važno da mogu da učestvujem, i onda mi je bolje da budem aktivan član, što znači govoriću i radiću u odbrani demokratije, prava, stvaranju demokratskih uslova u zemlji, a ove počasti neka dele drugima ko hoće“, objasnio je Mićunović svoju odluku. Kako je dodao, nastaviće da bude slobodan kritičar, za stranku će raditi kako misli da je najbolje. On nema nameru da napusti DS.

„Pa ja ostajem, neka oni odu, ja sam osnovao stranku, oni su došli kod mene, a ne ja kod njih“, zaključio je Mićunović.

Obraćajući se delegatima na Skupštini Šutanovac je rekao da se demokrate više neće izvinjavati i obećao da će ponovo hodati uspravno u svakom mestu u Srbiji.

„Da ne bude dileme, potpuno smo svesni da smo u prošlosti činili greške, znam da neka obećanja nismo ispunili, ali ne postoji ništa dobro što se u ovoj zemlji desilo od 2000. do danas gde nije utkana upravo DS“, istakao on.

Kako je istakao, DS je stranka Zorana Đinđića i stranka mladih, stranka modernizacije, perspektive i novih tehnologija.

„Dosta smo se delili, vreme je da se sabiramo. Današnjim danom i ovom našom skupštinskom konvencijom, podele se završavaju. Iz ove sale treba da izađemo ujedinjeni i budemo kičma demokratije, to je naša obaveza od osnivanja“, naveo je Šutanovac.

Novi predsednik DS je rekao da je Srbija već četiri godine u spirali propadanja i da je vreme da se ta spirala prekine. On je kazao i da za premijera i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića neki govore da je velik – „ali nije on velik, iza njega samo ostaju veliki problemi“.

Šutanovac je istakao da će DS da ponudi rešenja za probleme, i da usmeri svoje snage u oblasti reforme poreskog sistema, obrazovanja, zdravstva i kulture. „Nudimo državu u kojoj neće biti samovolje jednog čoveka, već će biti uspostavljena sila prava i vladavina zakona“, istakao je Šutanovac.

„U vremenu cenzure moraćemo da budemo mnogo više agilni, moraćemo da pokucamo na svaka vrata. Moraćemo da vratimo veru svakom građaninu Srbije da u Srbiji može bolje da se živi“, rekao je Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari