Bez podleganja pritiscima koji štete Srbiji 1Foto: logo

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja odluku Srbije da ne reaguje na neodmerene ratoborne izjave jednog penzionisanog generala susedne države i tenzije koje se proizvode oko najavljenog referenduma i ugrozi svoj dugoročni interes na putu stabilizacije i integracije u EU.

U saopštenju Foruma navodi se da referendum u Republici Srpskoj nije uperen protiv celovitosti BiH, te da bi Srbija trebalo da bude oprezna prilikom tumačenja u vezi s referendumom, a koja ugrožavaju njenu ekonomsku stabilizaciju i put dalje integracije u EU. Ističu takođe da je važna odluka premijera Srbije da ne prekine posetu SAD .

“Već je prepoznatljiva praksa da se uoči važnih iskoraka Premijera Srbije u međunarodnoj politici, kojima se relaksiraju istorijske tenzije ili trasira put za ubrzani razvoj Srbije, proizvode skandali usmereni na devalvaciju i sprečavanje njihovih pozitivnih efekata – kao što je to bilo uoči istorijskog prvog susreta sa Premijerom Albanije, odlaska u važnu posetu Kini ili susreta sa Predsednicom Hrvatske”, podsećaju u Forumu.

A od domaćih medija očekuju da se odgovornije i u većoj meri suprotstavljaju tumačenjima i pritiscima onih koji pokušavaju da stvore napetost u javnosti, a ne da ih, kako su naveli, neodgovorno podstiču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari