Beč, Beograd – Iako su obe strane realistične, dobro se poznaju i često su razgovarale, ništa ne ukazuje da će, što se tiče statusa Kosova, doći do bilo kakve promene u stavovima Beograda i Prištine – izjavio je juče specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari pošto je u bečkom Austrija centru zvanično započeo ciklus od sedam sastanaka beogradskog i prištinskog pregovaračkog tima koji će trajati do 2.

Beč, Beograd – Iako su obe strane realistične, dobro se poznaju i često su razgovarale, ništa ne ukazuje da će, što se tiče statusa Kosova, doći do bilo kakve promene u stavovima Beograda i Prištine – izjavio je juče specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari pošto je u bečkom Austrija centru zvanično započeo ciklus od sedam sastanaka beogradskog i prištinskog pregovaračkog tima koji će trajati do 2. marta.
Prema Ahtisarijevim rečima juče se razgovaralo o opštim principima njegovog predloga rešenja za budući status Kosova i Metohije, prenose agencije. Sudeći prema agencijskim izveštajima i izjavama pregovarača s obe strane, Priština nastavlja dosadašnju taktiku „kooperativnog kursa u bečkim pregovorima“, dok je beogradski pregovarački tim u startu bečkih konsultacija odbacio sve odredbe Ahtisarijevog plana koje su u suprotnosti s teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije.

Protest Srba u Gračanici

Više hiljada Srba iz centralnog dela KIM juče je, u znak podrške beogradskom pregovaračkom timu, s protesta u Gračanici poručilo da je Ahtisarijev plan neprihvatljiv, naročito odredbe koje se odnose na legitimitet države Srbije na KIM u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javlja KIM radio iz Čaglavice. Srđan Vasić, načelnik Kosovskog okruga, naglasio je da jučerašnji protest ne predstavlja demonstracije, niti je uperen protiv bilo koga, već da je reč o „narodnom parlamentu“ Srba centralnog KIM. Učesnici protesta nosili su parole na kojima je pisalo „Rusija poslednja nada“, „Ameriko i Evropo pokloni svoju zemlju novoj albanskoj državi“, „Ahtisari je kormilar broda koji tone“… Sa skupa u Gračanici upućen je poziv „srpskom narodu da se što masovnije okupi u Beogradu 27. februara na protestu ispred Ambasade SAD u Srbiji“.

Marti Ahtisari objasnio je juče da „treba napraviti razliku između statusnih i drugih pitanja“, konstatujući da se „dve trećine njegovog predloga odnose na nealbanske zajednice na Kosovu – njihov život posle određivanja konačnog statusa“. On smatra da „u tom segmentu možda ima mogućnosti za poboljšanje rešenja“.

Raspored pregovora

– Bečke konsultacije održavaju se prema „formuli“ tri susreta ove, plus četiri sastanka iduće nedelje. Prema planu rada Unoseka, objavljenom na sajtu Vlade Srbije (www.srbija.sr.gov.yu), za danas su najavljeni pregovori o aneksima koji se tiču ustavnih odredaba (Aneks I), prava zajednica i njihovih članova (Aneks II) i pravosudnog sistema (Aneks IV). U petak 23. februara razmatraće se aneksi o ekonomskim temama – međunarodnim dugovima i vlasništvu (Aneksi VI i VII). Razgovor o ovim temama nastaviće se i u utorak 27. februara, kada će se razmatrati i pitanje decentralizacije (Aneks III). O verskom i kulturnom nasleđu (Aneks V) razgovaraće se 28. februara, dok je za 1. mart planirano da se razmatraju pitanja bezbednosti, budućeg međunarodnog civilnog i vojnog prisustva na KIM (Aneksi VIII, IX, X, X i XI). Za poslednji dan konsultacija najavljena je rasprava o zakonodavstvu koje će obezbediti sprovođenje ponuđenog predloga rešenja za budući status KIM (Aneks XII). Prema rečima Remija Durloa, portparola Unoseka, prva runda konsultacija završiće se konferencijom za novinare.

– Ovo nije početak pregovora, ali jeste dobar početak, jer daje mogućnost za dijalog. Verujemo da strane ne očekuju da će njihov predlog odmah prihvatiti druga strana, ali je bitno šta će ta druga strana reći na taj predlog. Ako mogu da se saglase oko nečega mi ćemo ozbiljno razmotriti te predloge – poručio je Ahtisari, napominjući da su pregovori u Beču „jedinstvena mogućnost“ da obe strane izlože svoje stavove.
Govoreći o tvrdnjama Rusije da će iskoristiti pravo veta u Savetu bezbednosti UN, Ahtisari je rekao da „tek kada predlog ode u SB UN videće se reagovanje svake članice ponaosob“, prenosi agencija Beta. On juče nije mogao da kaže koliko će pregovori trajati, ali je napomenuo da će se krajem nedelje znati kako će organizovati sledeću sedmicu pregovora, da bi se 10. marta održao završni sastanak. U Beču se juče ponovo spekulisalo da će to biti sastanak na vrhu.
Državni tim Srbije za pregovore o budućem statusu KIM odbacio je na startu bečkih konsultacija sve odredbe Ahtisarijevog plana koje su u suprotnosti s teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije, saopšteno je juče iz Vlade Srbije. U saopštenju tima navodi se da su u uvodnom izlaganju koordinatori Leon Kojen i Slobodan Samardžic istakli da „samo rešenje koje je rezultat pregovora, bez veštačkih rokova, može voditi pravom dogovoru i regionalnoj stabilnosti na Balkanu“. Oni su naglasili posvećenost traženju održivog kompromisa i mirnog rešenja srpsko-albanskog konflikta koji je ključno pitanje koje utiče na ukupnu politiku i stabilnost regiona. Beograd je predstavio „stav Srbije po svim aspektima Ahtisarijevog plana, a posebno na glavni tekst o opštim principima koji sadrži ideje i rešenja o kojima nije dovoljno diskutovano, ili koja uopšte nisu razmatrana za vreme procesa rešavanja statusa“. Odbijene su „sve odredbe Ahtisarijevog predloga koje nisu u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Srbije i predstavljena alternativna rešenja bazirana na ideji međunarodno garantovane suštinske autonomije KIM u okviru Srbije“.
Veton Suroi kaže da kosovski Albanci veruju da će Kosovo biti nezavisno i da „njihova delegacija nije došla da menja strukturu Ahtisarijevog paketa“. Suroi je u Beču rekao da je Ahtisarijev predlog „u principu za Kosovo prihvatljiv, ali da su potrebna neka razjašnjenja“.
– S naše strane nikada nisu bila zatvorena vrata. Ono što je Beograd, nažalost, propustio u prethodnih godinu dana, mi verujemo da će moći da nadoknadi za nedelju dana. Beograd je prošao celu godinu razgovarajući o teritorijama, a ne o ljudima. Mi razgovaramo o ljudima, o načinu kako će ljudi živeti i urediti svoje odnose – naglasio je Suroi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari