Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Ćia Conghuaj rekao je juče u Beogradu da se Kina zauzima za pregovore o statusu Kosova bez ograničenja i nametanja rešenja.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, kineski diplomata je u razgovoru s predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom kazao da bi nametnuto rešenje „moglo da ima ozbiljne posledice“ i da se Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, zauzima za poštovanje Povelje UN.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Ćia Conghuaj rekao je juče u Beogradu da se Kina zauzima za pregovore o statusu Kosova bez ograničenja i nametanja rešenja.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, kineski diplomata je u razgovoru s predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom kazao da bi nametnuto rešenje „moglo da ima ozbiljne posledice“ i da se Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, zauzima za poštovanje Povelje UN. Samo rešenje, koje će prihvatiti obe strane, jeste put za rešavanje pitanja Kosova i Metohije i za postizanje mira i stabilnosti u regionu, naveo je zamenik ministra spoljnih poslova Kine.
Na sastanku je zajednički istaknuto da je postignut visok stepen saglasnosti Srbije i Kine u vezi s pitanjem rešavanja statusa Kosova i Metohija, navodi se u saopštenju.
Obostrano je ocenjeno da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da u važnim trenucima dve zemlje podržavaju jedna drugu. Dodaje se da postoje mogućnosti za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje i u tom cilju će u novembru biti održan sastanak Međuvladinog mešovitog komiteta. Koštunica je kazao da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Kine da se moraju poštovati međunarodno pravo i Povelja UN, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih država. Predsednik Vlade Srbije naveo je da jedan broj država najavljuje da će mimo SB UN, a posle formalnog isteka roka za pregovore, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Koštunica je upozorio da bi eventualno priznanje jednostrane nezavisnosti od strane nekih zemalja „predstavljalo najgrublje kršenje međunarodnog prava i Povelje UN“. Predsednik Vlade Srbije je, kako se navodi u saopštenju, ponovio da će Srbija poništiti svaki nelegitiman akt o jednostranoj nezavisnosti i da će, saglasno Povelji UN, Kosovo i Metohija uvek biti sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije. Koštunica je na sastanku naveo da Srbija principijelno podržava politiku jedne Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari