Muna pripremio senegalski diplomata Frensis Sakendi toliko dugo nije predstavljen članovima Saveta.

REDŽEPI: Neprihvatljiv izveštaj

Predsednik opštine Mitrovica Bajram Redžepi izjavio je za jučerašnji Zeri da izveštaj Ujedinjenih nacija o događajima 17.

Muna pripremio senegalski diplomata Frensis Sakendi toliko dugo nije predstavljen članovima Saveta.

REDŽEPI: Neprihvatljiv izveštaj

Predsednik opštine Mitrovica Bajram Redžepi izjavio je za jučerašnji Zeri da izveštaj Ujedinjenih nacija o događajima 17. marta ohrabruje srpske ekstremiste da nastave sa nasiljem. „Izveštaj kojim se okrivljuju Kfor i Unmik za martovske incidente, u kojima je poginuo policajac UN, ohrabruje srpske ekstremiste da nastave sa nasiljem“, rekao je Redžepi. Prema njegovim rečima, izveštaj je neprihvatljiv i u saglasju sa stavovima bivšeg administratora Mitrovice Džerarda Galučija. Galuči je okrivio bivšeg zamenika šefa Unmika Lerija Rosina za situaciju koja je eskalirala 17. marta, podsetio je Redžepi.

Kako je posle konsultacija izjavio ruski ambasdor pri UN Vitalij Čurkin članovi Saveta ni u sredu uveče nisu dobili pisanu verziju izveštaja, ali kako je dodao, neke stvari su ipak jasnije.
– Ono što smo čuli jasno ukazuje na to da je odluka o upotrebi sile koju je tada donelo rukovodstvo Unmika bila nepotrebna, da su razgovori između Unmika i onih koji su protestovali u zgradi suda napredovali i da je bilo puno razloga i nade da se situacija može razrešiti miroljubivo – naglasio je Čurkin.
Prema njegovim rečima, rukovodstvo Unmika je požurilo sa provokativnom odlukom koja je dovela do nasilja u kojem je, kako je dodao, policajac Unmika izgubio život.
– Mi smatramo da je kao minimum važno da se na to pitanje skrene pažnja generalnog sekretara i da se od njega zatraži da razmotri neku vrstu lične odgovornosti, odnosno disciplinske mere protiv onih osoba koje su vodile Unmik u tom trenutku – rekao je Čurkin.
Kako prenosi BBC, on je time aludirao na američkog diplomatu Lerija Rosina, koji je u to vreme bio zamenik šefa Unmika i koji je, pošto tadašnji šef Unmik AJOAHIM Riker u tom trenutku nije bio na Kosovu, doneo odluku o upotrebi sile protiv demonstranata u Kosovskoj Mitrovici.
Ruski ambasador je istakao da je Savet dogovorio da predsedavajući za ovaj mesec prenese generalnom sekretaru zabrinutost Saveta u pogledu onoga što se desilo, dodajući da im je zamenik generalnog sekretara Edmund Mule, koji je SB UN informisao o izveštaju, najavio da će Ban Ki Mun u roku od nekolko dana objaviti saopštenje povodom istrage martovskih događaja u Mitrovici.
– S pažnjom ćemo razmotriti to saopštenje i nadamo se da će generalni sekretar doneti principijelnu odluku vezanu za one koji su doneli ne tako mudru, odnosno provokativnu odluku 17. marta – zaključio je Čurkin.
Prema njegovim rečima, oni predstavnici međunarodne zajednice koji su odgovorni za događaje, a koji više nisu pod mandatom UN, ipak treba da odgovaraju za svoje postupke.
Sa druge strane, zamenica britanskog ambasadora u UN Kerin Pirs branila je odluku tadašnjeg zamenika šefa Unmika Lerija Rosina. Prema njenim rečima, veliki broj članova Saveta ukazao je na to da je Unmik 17. marta delovao u skladu sa svojim mandatom.
– Sa svoje strane mi pohvaljujemo UN što su sprovele istragu i verujemo da takvi važni događaji i incidenti zaslužuju da budu istraženi. Takođe smatramo da izveštaj nije adekvatno uzeo u obzir situaciju na terenu, pošto se radilo o unapred planiranom napadu na međunarodno osoblje na Kosovu – rekla je Pirs.
Ona je istakla da su demonstranti imali oružje, zapaljive bombe i ručne granate, što, kako je naglasila, „svakako ne spada u stvari koje uobičajeno možete naći u zgradi suda“. Pirs je dodala da mišljenja da se radilo o mirnim protestima na koje je Unmik reagovao prekomernom upotrebom sile nisu tačna, i da demonstranti nisu protestovali samo zbog proglašenja nezavisnosti Kosova nego su, kako je dodala, neki ekstremisti želeli da iskoriste situaciju i pokušaju da vrate vreme na period pre 1999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari