Bez sednice o Specijalnom sudu na Kosovu 1

U Skupštini Kosova je sinoć održan sastanak predsedništva parlamenta na kojoj se razmatralo održavanje vanredne sednice na kojoj bi bio stavljen van snage Zakon o Specijalnom sudu.

Prvi sastanak nije bio uspešan pošto nisu prisustvovali svi predsednici parlamentarnih grupa, tako da nije bilo kvoruma, koji nije obezbeđen ni iz drugog pokušaja, prenose reporteri N1.

Prištinski mediji javljaju da su najviši politički predstavnici – predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Skupštine Kadri Veseli, pokrenuli inicijativu prikupljanja glasova nakon spekulacija da će prva hapšenja početi sledeće nedelje. 


Sastanak kosovskog predsednika i premijera završen je bez obraćanja medijima. Sastanku je prisustvovao i potpredsednik kosovske vlade, Fatmir Ljimaj, a obezbeđenje nije dopustilo novinarima da budu u predsedništvu tokom njihovog razgovora.

Zabeležen je i incident kada je od novinara portala Express, Mentora Đerđa, Ljimajevo obezbeđenje zatražilo da obriše fotografije na kojima se vidi da ovaj potpresednik kosovske vlade dolazi na sastanak sa Tačijem i Haradinajem. Udruženje novinara na Kosovu, osudilo je ponašanje obezbeđenja, pozvavši policiju da brine o sigurnosti novinara i da obezbedi da osobe koje su mu pretile dobiju zasluženu kaznu.

Na ove najave oštro su reagovali međunarodni predstavnici u Prištini.

Američki ambasador Greg Delavije je izjavio da „SAD nije investirale ovoliko truda u uspeh Kosova, kako bi videle da ona sama uništava svoju buducnost stavljanjem van snage Zakona o Specijalnom sudu“.

  

 

Sa druge strane, ambasador Velike Britanje u Prištini Ruairi O’Konel je rekao sinoć da je to „jedna od najrizičnijih noći Kosova još od rata“.

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova je ocenila da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda strašna i ekstremno štetna.