U 739 seoskih škola u Srbiji nema sanitarnog čvora i đaci koriste poljski toalet, podaci su Narodne kancelarije Predsednika Republike. Do sada su predstavnici Kancelarije anketirali 285 osnovnih škola u 85 opština, a za prikupljanje podataka treba još da se obavi u 887 škola iz 76 opština.

U 739 seoskih škola u Srbiji nema sanitarnog čvora i đaci koriste poljski toalet, podaci su Narodne kancelarije Predsednika Republike. Do sada su predstavnici Kancelarije anketirali 285 osnovnih škola u 85 opština, a za prikupljanje podataka treba još da se obavi u 887 škola iz 76 opština.
– Na osnovu uvida u poražavajuće stanje u seoskim školama, do kojeg smo došli posle obilaska sela u Srbiji, Narodna kancelarija Predsednika Republike odlučila je da realizuje ideju izgradnje sanitarnih čvorova u svim školama u Srbiji koje imaju takav problem – rekao je za Danas Mlađan Đorđević, zamenik direktora Narodne kancelarije.

Poziv donatorima

Narodna kancelarija poziva škole da joj se obrate dopisom ukoliko njihova izdvojena odeljenja ne poseduju sanitarne čvorove. Takođe, Kancelarija poziva sve pojedince, nadležne institucije, kao i uspešne i odgovorne kompanije koje žele da pomognu da svet seoskih škola opstane, da se uključe u akciju obezbeđivanja deci uslova koji su zadovoljavajući i normalni za današnje vreme.

Od sedam seoskih izdvojenih odeljenja matične Osnovne škole Dimitrije Todorović Kaplar u Knjaževcu, pet nema sanitarni čvor, a dva bi trebalo renovirati. Direktor škole Jelen Avramović za naš list kaže da od 2004. godine pokušava da reši ovaj problem.
– Obraćao sam se predstavnicima opštine i Ministarstvu prosvete, ali jedini odgovor koji sam dobio je da nema novca za realizaciju projekata koji su već napravljeni. Oko 60 đaka primorano je da koristi spoljni, takozvani poljski toalet. Međutim, ni spoljni toaleti nisu u najboljem stanju – objasnio je Avramović za Danas.
Isti problem ima i direktorka OŠ Vuk Karadžić u Lebanu. Od osam izdvojenih seoskih odeljenja sa oko 180 učenika, čak sedam nema sanitarni čvor.
– Još alarmantniji problem je ravan krov škole koji prokišnjava pa se, zbog mogućnosti da dođe do kratkog spoja, ne koristi gotovo trećina škole, kuhinja, glavni ulaz, nastavničke prostorije. Roditelji su počeli da se bune, jer deca kupuju hranu na ulici. Već četiri godine pokušavam da ljudima u opštini i u Ministarstvu ukažem na problem – kaže za Danas Lena Đorđević, direktorka ove škole.
Prema njenim rečima, iako je dobila usmeno obećanje ministra prosvete da će problem biti rešen, do sada se to nije dogodilo.
Ministar Slobodan Vuksanović rekao je da u Srbiji ima 1753 škole i da ne može da bude tačno da 1.000 škola ima probleme. Poljskih toaleta sigurno ima u nekim seoskim školama, ali ja sam obišao toliko njih i kada sam to video odmah sam rešio problem.
– Ogroman broj škola izgleda kao spejs šatl. Ima i onih koje nisu novijeg datuma, ali su dobro očuvane. To sve zavisi od opštine u kojoj je škola i članova škole. Direktori su poslodavci i oni su zaduženi da podnesu zahtev opštini, a one Ministarstvu. Za opštinu je to mali posao. Ti stručnjaci koji znaju za probleme neka mi dostave spisak škola i garantujem da ćemo za godinu dana to da završimo – rekao je Vuksanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari