Nastavak sa 1. strane
Srbija je presudom Međunarodnog suda pravde obavezana da izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu, ali i da žrtvama i njihovim porodicama pruži pravičnu nadoknadu za pretrpljeni bol. Garant izvršenja presude je Savet bezbednosti UN, jer je Međunarodni sud pravde telo UN.

Nastavak sa 1. strane
Srbija je presudom Međunarodnog suda pravde obavezana da izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu, ali i da žrtvama i njihovim porodicama pruži pravičnu nadoknadu za pretrpljeni bol. Garant izvršenja presude je Savet bezbednosti UN, jer je Međunarodni sud pravde telo UN. Ukoliko se država članica UN ne bi pridržavala obaveza iz presude našla bi se u ozbiljnom kršenju svojih obaveza prema SB UN.
Portparol Haškog tribunala Refik Hodžić kaže za Danas da presuda Međunarodnog suda pravde ni na koji način neće uticati na suđenja u Haškom tribunalu.
– Tribunal je već utvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid i ova presuda nije dala ništa novo kada je reč o predmetima pred Tribunalom. S druge strane, predmeti pred Tribunalom imaju drugačiji način dokazivanja odgovornosti i proceduru. Pred Tribunalom se sudi pojedincima optuženima za konkretne zločine i na osnovu dokaza koje podnesu strane u postupku – rekao je Hodžić.
Kako je objasnio portparol Haškog tribunala, u presudi Međunarodnog suda se nude neki novi dokazi, „ali je na Tužilaštvu i odbrani da to uzmu u obzir prilikom prezentiranja dokaza“. Hodžić je dodao da ne vidi na koji način bi presuda Međunarodnog suda mogla uticati na presude Tribunala.
Član pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu advokat Vladimir Đerić kaže za Danas da će presuda po tužbi BIH protiv Srbije i Crne Gore više uticati na opšte međunarodno pravo nego na suđenja u Tribunalu.
– Presuda Međunarodnog suda pravde je najvećim delom zasnovana na već utvrđenim presudama Tribunala. Presuda bi morala vrlo pažljivo da se pročita kako bi se videlo da li će imati nekog uticaja na suđenja u Tribunalu. Mislim da će presuda pre imati uticaj na opšte međunarodno pravo, jer se sud nije bavio pojedincima, već odgovornošću države – rekao je Đerić.
Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran nije želela da komentariše da li će odluka Međunarodnog suda pravde uticati na suđenja u Tribunalu, ali je naglasila da će sudije o tome odlučivati.
– Pozdravljamo presudu Međunarodnog suda pravde, u meri u kojoj ona podržava ono što smo dokazali pred sudom, a to je da je u Srebrenici počinjen genocid. Zadovoljni smo činjenicom da je Međunarodni sud pomenuo obavezu izručenja Ratka Mladića i time da je Srbija pozvana da to bez odlaganja učini – rekla je Kavran. Prema njenim rečima Međunarodni sud pravde se bavi odgovornošću država, dok Haški tribunal utvrđuje odgovornost pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari