Bez viza SAD 20 zvaničnika Kosova 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Više od 20 visokih kosovskih zvaničnika nije dobilo američke vize zbog odbijanje Kosova da ukine takse, izjavio je kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri, prenosi Koha.

Vašington je ranije odbio da izda vizu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, zbog odbijanja kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

U emisiji Interaktiv za KTV, Tahiri je rekap da je odluka o taksama, kada je uvedena, bila ispravna, ali i da je zbog njihovog neukidanja Kosovo „stavljeno na listi zemalja kojima su SAD uvele sankcije“.

„Takse su bile ispravna odluka protiv agresije Srbije u odnosu na Kosovo. Nekoliko puta već sam na ovo ukazao. Konsultacije povodom ove odluke nismo obavili sa prijateljskim zemljama, jer smo smatrali da je naša odluka institucija ispravna, kako bi se suprotstavili državi koja pokušava da naškodi našem međunarodnom subjektivitetu“. Tahiri kaže da kosovska vlada neće da padne zbog taksi, ali i upozorava da se moraju uložiti napori kako bi se ojačali dobri odnosi sa saveznicima.

Poručio je da Kosovo treba da bude oprezno u „povlačenju poteza“ kada je reč o SAD, naglašava da je ono zbog neukidanja ove mere „stavljeno na listi zemalja kojima su SAD uvele sankcije, poput Irana, Rusije, Venecuele“, prenosi prištinska Koha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari