Bez zahteva Kosova za članstvo u važnim međunarodnim organizacijama do 2023. 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova prihvatila je plan da do 2023. godine ne podnosi zahteve za članstvo u važnim međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, Svetske zdravstvene organizacije, Uneska i Svetske trgovinske organizacije, prenosi RTK.

Iako se izbori očekuju uskoro, Hotijeva vlada odobrila je plan rada za narednu godinu, u kojem se navodi da do 2023. Kosovo neće podnositi zahteve za prijem u važne međunarodne organizacije.

Aktuelna vlada izradila je projekcije politika izvršne vlasti za naredne tri godine, iako će birači izaći na birališta početkom naredne godine.

Odluka vlade u tehničkom mandatu da se do 2023. godine Kosovo uzdrži od jačanja međunarodnog subjektiviteta naišla je na oštre medijske kritike.

Plada je odlučila da se u naredne dve godine sastavi lista međunarodnih institucija i organizacija od posebnog značaja za Kosovo, a za 2022. planirano je da se pripreme prijave i eventualno prijavljivanje za članstvo u manjim organizacijama.

„Za 2023. godinu predviđeno je prijavljivanje za članstvo u organizacije koje imaju veliku ulogu u međunarodnom osnaživanju Kosova, kao što su Savet Evrope, Svetska zdravstvena organizacija, Unesko i Svetska trgovinska organizacija“, saopšteno je iz vlade, navodi Kosovo onlajn.

Hoti je u septembru potpisao Vašingtonski sporazum, koji predviđa jednogodišnji moratorijum na prijavljivanje Kosova za prijem u članstvo međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari