Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razgovarati o Kosovu, ali neće usvojiti posebne zaključke jer čekaju da vide kako će proteći poslednji pokušaji da se u SB UN otklone razlike oko predloga nove rezolucije, rekli su juče zvaničnici u Savetu ministara EU.
Šefovi diplomatija će razmotriti kakve dalje korake bi Evropska unija trebalo da preduzme za rešavanje kosovskog problema ako ne uspeju napori da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o Kosovu.
Izvori EU u Briselu ukazuju na „očigledno velike teškoće u konsultacijama u SB UN“ i već neke iznesene zamisli kao što je bitnije uključivanje i Kontakt grupe u rešavanje kosovskog statusa, ali samo ako napori u SB UN ne bi uspeli. To bi možda značilo da se kroz Kontakt grupu podstaknu i dodatni pregovori Beograda i Prištine. Takve pregovore podržavaju sve članice SB UN i EU.

Merkel: Malo verovatan skori napredak

Atina – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče u Atini da je malo verovatno da će uskoro biti znatnog napretka u rešavanju kosovskog pitanja. „Kompromis se ne može pronaći ukoliko sve strane uključene u taj proces ostanu na istim pozicijama“, rekla je Merkel tokom jednodnevne posete Atini. Kancelarka je rekla da, premda ima vremena da se pronađe rešenje prihvatljivo za sve strane na osnovu plana izaslanika Martija Ahtisarija, „to se pokazalo kao složeno“. Grčki premijer Kostas Karamanlis izjavio je posle sastanka s Angelom Merkel da „nema razloga za žurbu po tom pitanju“. „Evropa mora da ima važnu ulogu“, dodao je Karamanlis.

Funkcioneri EU su skrenuli pažnju na izjavu visokog evropskog predstavnika Havijera Solane u tom smislu i rekli da zasad unutar evropskih struktura nije bilo pominjanja navodne francuske inicijative da se u septembru organizuje međunarodna konferencija o Kosovu, o čemu su pisali neki mediji na Balkanu.
Jedan visoki zvaničnik portugalskog predsedništva EU rekao je novinarima da će ministri inostranih poslova EU na ručku u ponedeljak razmatrati pitanje Kosova, spor sa Iranom oko nuklearnog programa i dobiti podroban izveštaj britanske strane o zaoštravanju odnosa Velike Britanije i Rusije. Predstavnik portugalskog predsedništva EU je dodao da je stav evropske dvadesetsedmorice i dalje da se „pruža podrška specijalnom izaslaniku EU Martiju Ahtisariju“ i da njegov „sveobuhvatni predlog daje osnovu za rešenje kosovskog pitanja putem nove rezolucije SB UN“.
Ministri će ponovo istaći i da je „EU spremna da odigra važnu ulogu u sprovođenju rešenja za status i priprema se za buduće međunarodno i EU prisustvo na Kosovu“. U tom cilju će, kako je rečeno, šefovi diplomatija EU obnoviti mandate pripremnom timu za misiju evropske dvadesetsedmorice na Kosovu.