Biće tenzija - i Hrvatska i Srbija su izričite 1

Nepoznato je i dalje ko će biti novi ministri pravde i spoljnih poslova u novoj vladi Srbije, odnosno kakav će ona kurs zauzeti.

Kako sada stvari stoje, biće tenzija između države u procesu evropskih integracija Srbije – komentariše za Danas Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, povodom dolaska šefa hrvatske diplomatije Miro Kovača Suboticu, na godišnjicu od osnivanja stranke čiji je Žigmanov predsednik.

Bez promene zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine nema ulaska Srbije u Evropsku uniju, izjavio je ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač, uoči jučerašnje posete Subotici, a komentarišući izjavu rukovodioca srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milana Petrovića da Srbija ne namerava da odustane od tog zakona.

Sagovornik Danasa napominje da je dogovoreno da to pitanje, koje je bilo razlog za blokadu otvaranja poglavlja Srbiji od strane Hrvatske, bude rešavano nakon otvaranja poglavlja bilateralnim dogovorima.

– Jasno je da će tu biti tenzija, jer je Hrvatska izričita i traži izuzeće za pitanja ratnih zločina na teritoriji Hrvatske, odnosno stoji čvrsto na stanovištu za ograničenje srpskog zakonodavstva. Srbija ima, međutim, potpuno suprotno stajalište – podseća Tomislav Žigmanov za naš list.

On ističe da će to pitanje biti otvoreno u bilateralnim odnosima, uz potvrdu teze da se ta priča u velikoj meri koristi i za dnevno političke svrhe.

– Imamo i slanje oštrih poruka pred dolazak ministra spoljnih poslova Hrvatske u Srbiju, a zanimljivo je to da takve poruke ne dolaze sa vrha vlasti, već od tužioca za ratne zločine – zaključuje sagovornik našeg lista.

Milan Petrović, zamenik tužioca za ratne zločine izjavio je za Radio Slobodnu Evropu da Srbija ne namerava da ukine zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine i da će ga i dalje primenjivati, a potvrdio je i da postoje predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji.

– Ne razumem takve izjave i ne znam zašto se one daju – reagovao Miro Kovač, uz napomenu da su poznati kriterijumi i standardi i da je uveren da će se oni ispunjavati.

Kovač je juče kao izaslanik predsednice Hrvatske bio u Suboticu na proslavu 26. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gde se susreo i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

– Gospodinu Dačiću ću jasno reći da je naša želja da budućnost bude evropska, pa i standardi moraju biti evropski. To znači da Srbija neće moći da ima takav zakon o ratnim zločinima – rekao je Kovač, prenosi Hina.

MSP Crne Gore: I ako je od prijatelja mnogo je

Podgorica – Nediplomatski jezik predstavnice ruske diplomatije, čiji je stil već problem Moskve, najbolja je potvrda onoga o čemu je govorio premijer Milo Đukanović, navodi se u saopštenju MSP Crne Gore povodom izjave Marije Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Zaharova je izjavila da crnogorski premijer Milo Đukanović uništava odnose sa Rusijom. „Što se tiče njene optužbe o tome ko ruši prijateljske odnose sa Rusijom, ona je apsolutno neosnovana. Naprotiv, Crna Gora pokušava da poboljša odnose, i to ne na riječima već na djelu, o čemu govore odluke Vlade Crne Gore kao što je, primjera radi, produženje bezviznog režima za građane Ruske Federacije sa 30 na 90 dana“, navodi se u saopštenju. „Takvim izjavama htjeli bi da nas uče da poštujemo njihove želje o referendumu, a ne Ustav naše države. Uostalom, da li ćemo, i o čemu, odlučivati referendumom, o tome ćemo mi odlučivati. I ako je od prijatelja, mnogo je“, zaključuje crnogorski MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari