Krajem ove sedmice, 5. ili 6. marta, postaću narodni poslanik G17 plus u Skupštini Srbije, a na sledećoj izbornoj skupštini stranke kandidovaću se za zamenika predsednika Mlađana Dinkića, najavljuje za Danas Vladimir Ilić, odnedavno politički direktor G17.

– Imajući u vidu da je većina istaknutih funkcionera stranke angažovana u ministarstvima i u parlamentu, došlo je vreme da se neko ozbiljno pozabavi unutarpartijskim poslovima, jer su problemi i pitanja u vezi sa funkcionisanjem G17 suviše dugo bili u drugom planu. Biću sprega između stranke i njenih funkcionera u izvršnoj vlasti – precizira Ilić, kojem je petak bio poslednji dan na funkciji direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, s obzirom da želi da se u potpunosti fokusira na rad u stranci.

Kako kaže, baviće se popravljanjem imidža i rejtinga G17 plus i pripremama za sve predstojeće izbore, pre svega one koji slede na lokalnom nivou.

– Kada je reč o parlamentu, tamo ću biti običan poslanik svoje stranke. Dakle, Suzana Grubješić ostaje šefica poslaničkog kluba, a Vlajko Senić njen zamenik – navodi sagovornik Danasa.

Jedan od prvih poslova kojima će se Vladimir Ilić baviti jeste realizovanje prekjuče i zvanično najavljene inicijative za osnivanje unije nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, čija će stožerna članica biti G17 plus. Inicijativu su potpisali i lider „Zajedno za Šumadiju“ Veroljub Stevanović, predsednik pokreta „Živim za Krajinu“ Boško Ničić, predsednik „Pokreta za Vrnjačku Banju“ i vlasnik kompanije „Todor“ Mirko Todorović, reditelj Goran Paskaljević i funkcioner G17 Predrag Marković. Najavljeno je da će unija, na osnivačkoj skupštini u maju, dobiti zvanično ime, program i organe.

– Osnovni cilj unije biće podjednak razvoj svih delova Srbije i sprovođenje istinske decentralizacije i regionalizacije. Nije nam namera da budemo protiv Beograda, koji je najrazvijeniji deo zemlje, već da se drugi regioni i centri približe prestonici u pogledu razvoja i mogućnosti rešavanja problema. Cilj je i identifikacija i ukazivanje na probleme u različitim delovima Srbije. Zbog toga će uniju činiti više regionalnih i lokalnih partija i pojedinaca, a otvoreni smo i za saradnju sa sandžačkim strankama Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića – objašnjava Ilić. On dodaje da će sve stranke biti okupljene oko zajedničke platforme i ideja, ali da će svaka zadržati samostalnost i posebnost.

Na pitanje da li je osnivanje Unije jedan od načina da G17 na izborima pređe cenzus, Ilić odgovara da prelazak cenzusa nikada nije bio sporan i da je ova partija i do sada pokazivala da i sama može da ostvari dobar rezultat. On kaže da za sada nema podatke o mogućem rejtingu unije, a prvi test njene snage biće predstojeći lokalni izbori u Negotinu.

Ilić kaže da je ideja da unija na parlamentarnim izborima bude jedna stranka, dok će se za lokalne izbore procenjivati koja je bolja mogućnost za što bolje rezultate.

Đorđe Vukadinović, glavni urednik Nove srpske političke misli , smatra da je G17 plus, dogovorom s regionalnim i lokalnim partijama, obezbedila prelazak cenzusa na narednim parlamentarnim izborima.

– Svoje već uveliko potrošene i pomalo kompromitovane ideje, G17 će sada zameniti novim, svežim brendom, kroz priču o ravnomernom regionalnom razvoju. Dakle, u tom savezu najviše će profitirati stranka Mlađana Dinkića – ocenjuje Vukadinović za Danas.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, navodi da do sada nije moglo biti poznato kakav će rejting među biračima imati unija, s obzirom na to da se do poslednjeg trenutka nije znalo ko će biti njeni članovi, a nije se znalo ni kada će se od inicijative preći na konkretne poteze.

Analitičari, ipak, navode da se mora imati u vidu da je Dinkić sposoban političar, a da je G17 jedina partija koja je pokazala da može značajno da uveća svoj rejting pred izbore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari