Bilateralni susreti Dačića u Njujorku 1

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Tunisa Kemes Jinaui sastali su se u petak na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Dobri odnosi dve države datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, ali postoji prostor za unapređenje saradnje, kako u bilateralnim odnosima, tako i u međunarodnim organizacijama, saglasili su se sagovornici.

Dačić je zahvalio Tunisu na podršci po pitanjima koja su značajna za Srbiju i izrazio spremnost Srbije da uzvrati podršku.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Turkmenistana Rašidom Meredovim, Dačić je istakao da između dve države ne postoje otvorena pitanja, da su odnosi prijateljski, ali i da ima prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije, obrazovanja, poljoprivrede i kulture.

Meredov smatra da su bilateralni odnosi dobri i da ih treba produbljivati kroz intenzivnije kontakte i bilateralne posete. Uputio je poziv šefu srpske diplomatije za učešće na Konferenciji o održivom transportu koja će se održati u novembru u Turkmenistanu.

Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova San Marina Paskvale Valentinijem.

Srbija i San Marino imaju tradicionalno dobre odnose koje treba negovati, a Valentini je istakao jda je San Marino zainteresovan za razvoj bilateralnih odnosa u oblasti kulture, turizma i ekonomije.

Dačić je razgovarao, takođe, sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Gejtom o mogućnostima unapređenja saradnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari