Usvajanjem zajedničke deklaracije okončana je konferencija na Brdu kod Kranja. U završnoj deklaraciji učesnici skupa pozdravili su potvrdu Lisabonskog ugovora kao inspiraciju i podsticaj za region. U deklaraciji učesnici potvrđuju privrženost uključivanju u Evropsku uniju i odlučnost u nastojanjima za ispunjavanje uslova i kriterijuma iz Kopenhagena i procesa za stabilizaciju i pridruživanje.

U dokumentu je istaknuta obaveza da se sprovode reforme na osnovu evropskih standarda, načela i vrednosti kako bi postigli pomirenje, napredak, bezbednost, slobodu medija, blagostanje i vladavinu prava za sve bez obzira na etničku pripadnost. Učesnici su pozvali EU da širenje unije bude njihov prioritetni zadatak i da i dalje podstiče mehanizme regionalne saradnje u cilju jačanja procesa povezivanja regiona.

Konferenciji nije prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić, jer skup nije organizovan u skladu sa principom po kome delegacija Kosova može da učestvuje na regionalnim skupovima u skladu sa dokumentima UN, pre svega na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je jedan od stavova konferencije da otvorena bilateralna pitanja treba odvojiti od rešavanja ulaska u EU. Ona je rekla i da na skupu nije bilo govora o onima koji se nisu odazvali i o razlozima njihovog nedolaska na konferenciju, misleći na prvom mestu na predsednika Srbije Borisa Tadića. Hrvatska premijerka je naglasila da je konferencija protekla u duhu saradnje zemalja Zapadnog Balkana, čemu će doprineti i nedavno u Ptuju osnovana trilaterala koju, uz Kosorovu, čine Tadić i Pahor.

Slovenački premijer Borut Pahor nakon konferencije je rekao da evropski čelnici svojim nedolaskom na konferenciju potcenjuju ovaj region.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić napustio je dvoranu tokom nastupa kosovskog premijera Hašima Tačija i to zbog toga, kako je objasnio, što BiH nije priznala Kosovo.

Evropski komesar Štefan File je, prilikom dolaska na konferenciju „Zajedno za EU – doprinos zapadnog Balkana evropskoj budućnosti“, rekao da „države moraju da razumeju da im saradnja koristi“. On je odbio da odgovori na novinarsko pitanje kako komentariše nedolazak predsednika EU Hermana van Rompuja na ovu konferenciju.

-Konferencija zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja imala je učinak ispod svih očekivanja – rekao je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije .

Komentarišući ishod konferencije i obrazlažući razloge neprisustva Srbije, Jeremić je istakao da sve zemlje regiona, i pored razlika, imaju zajedničko gledanje na budućnost.

– Srbija je tražila da predstavnici privremenih institucija iz Prištine mogu biti prisutni na tom skupu samo u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno kao Kosovo-Unmik, što organizatori nisu prihvatili. U takvim okolnostima nije bilo za očekivanje da se pojavi predsednik Srbije i najviši zvaničnici Evropske unije – rekao je Jeremić.

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da je vizija Kosova saradnja, a ne bojkot i da će i druge zemlje shvatiti da im je u interesu saradnja.

Jadranka Kosor je učesnicima konferencije poklonila prevode dokumenata iz pregovora o pristupanju Hrvatske EU, koji su vredni 8 miliona evra. Kosorova je rekla da će Hrvatska i Srbiji pokloniti ove dokumente, ali Srbija to od nje mora službeno da zatraži.

Ko se sve nije pojavio

Od predstavnika EU, na konferenciji je bio prisutan komesar za proširenje EU, Štefan File, koji se nalazi na turneji po Zapadnom Balkanu. Nezvanično se spekuliše da se na poziv da prisustvuju konferenciji, osim predsednika EU Herman van Rompej, koji je svoj dolazak uslovio prisustvom Tadića, nisu odazvali ni predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, ministarka spoljnih poslova EU Ketrin Ešton i premijer predsedavajuće EU, Španije, Žoze Luis Rodrigez Zapater.

Tadić ne ide ni u Poljsku

Varšava – Predsednik Poljske Leh Kačinjski otkazao je zbog teške bolesti svoje majke sve inostrane obaveze, među njima i posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Varšavi, zakazanu za 24. mart. Susret sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem odložen je za kasniji termin, saopštila je u nedelju kancelarija poljskog predsednika. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari