Bilčik: Kosovo je ključno pitanje evrointegracija Srbije 1Vladimir Bilčik Foto: Wikipedia/SPOLU občianska demokracia

Slovački parlamentarac Vladimir Bilčik koji je preuzeo funkciju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju umesto Dejvida Mekalistera izjavio je da mu je prvi prioritet da razgovara sa parlamentiarcima u Evropskom parlamentu šta je do sada urađeno da se pomogne Srbiji na putu ka EU.

On je najavio da će uskoro doći u Beograd gde će takođe organizovati sastanke.

„Želim da budem konstruktivan glas koji podržava ambicije Srbije, ali fer i otvoren glas oko zadataka koje je potrebno uraditi kako bi smo mi pogurali pitanje proširenja“, rekao je on za N1.

Bilčik funkciju preuzima u osetljivom trenutku za odnose Unije i regiona. Istorijskom greškom naziva odluku da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ipak je optimista da će evroparlamentarci uspeti da neutrališu negativan efekat koji takva odluka može da ima na region i vrate kridibilitet Uniji.

Bilčik navodi za N1 da je Kosovo bilo, jeste i ostaće ključno pitanje evrointegracija Srbije.

„Zbog toga i govorim da nam je potreban napredak, potrebno je da otključamo pregovore Beograda i Prištine“, ističe on. Upitan da li je to u ovom trenutku moguće Bilčik je odgovorio da „ako je proširenje EU krajnji cilj, onda mora biti moguće“.

Novi izvestilac EP za Srbiju kaže da vraćanje kredibiliteta Unije, ali i ozbiljna posvećenost procesu proširenja mogu pozitivnoj uticati na smanjenje potencijalne nestabilnosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari