Bilčik: Potrebni su nam svi proevropski glasovi u Skupštini Srbije 1Vladimir Bilčik Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da bojkot demokratskih institucija i izbora nije put kojim se politika može menjati, uz napomenu da će EU pomno pratiti situaciju u Srbiji i pre i posle izbora.

„Prošle nedelje smo prisustvovali veoma važnom samitu u Evropskoj uniji, kada su se lideri Evropske unije sastali sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, tako da na ovaj region ne zaboravljamo“, rekao je Bilčik za portal Storyteller.

Pojedine opozicione stranke u Srbiji pozivale su i pozivaju na bojkot izbora, a neke od njih su prošle nedelje promenile odluku o bojkotu te je Bilčik rekao da „EU poziva sve političke aktere na srpskoj sceni da ipak ne odustaju od izbora“.

„Već dugo u evropskim institucijama o tome pričamo i to je poruka koju ponavljam redovno od prošle jeseni, kada sam postao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ali i jedan od posrednika medjustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije. Koliko god bila teška situacija u srpskoj politici, bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put“, rekao je Bilčik.

Po njegovim rečima, bojkotom se politika ne može menjati i „bojkot nije ni put standardne demokratije na koju su navikli u Evropskoj uniji“.

„Ako Srbija želi da ima evropsku budućnost, a znam da to želi, onda su nam potrebni svi važni politički akteri u demokratskim institucijama i da bi učestvovali na izborima“, naveo je stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Bilčik je sve političke aktere u Srbiji „podsetio da će se u budućem sazivu Skupštine pregovarati o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji“.

„Trebaće nam što više proevropskih političkih glasova. Zato je važno da političke stranke ne bojkotuju izbore“, kaže Bilčik.

Istakao je da on uvek potencira važnost Zapadnog Balkana: „Pokušavam i da srpskim medijima prenesem poruke o tome šta radi Evropska unija. Mislim da je to važno, jer jedna od stvari sa kojom smo zaista imali problema poslednjih meseci je borba za istinu, ko zaista pomaže“, rekao je Bilčik.

Ukazujući na nedostatak informacija u javnosti Srbije o pomoći tokom pandemije, Bilčik je podsetio da je samo protekle nedelje, na Samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, Evropska unija dogovorila paket finansijske pomoći od oko tri milijarde evra tom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari