Bilčik: Vladavina prava i funkcionisanje demokratskih institucija ključni za napredak regiona ka EU 1Vladimir Bilčik Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas u Briselu da su vladavina prava i funkcionisanje demokratskih institucija ključni za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i njegov napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), na kojoj je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji predstavio novi godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku zemalja Zapadnog Balkana i investicioni paket za taj region, Bilčik je ukazao na četiri najvažnije tačke za progres na evropskom putu.

„Pre svega, to su reforme. Vladavina prava i funkcionisanje demokratskih institucija ključni su za evropsku perspektivu i napredak regiona, kao i jačanje parlamenata i parlamentarne demokratije. Zatim, to su i ekonomski oporavak, regionalna saradnja i pomirenje“, rekao je Bilčik.

Pozvao je lidere Srbije i Crne Gore da nove mandate dobijene na nedavnim parlamentzarnim izborima iskoriste da se „odlučno posvete sprovođenju reformi“ i putu ka Evropskoj uniji.

Naveo je i da je EP spreman da nastavi posredovanje u dijalogu srpske vlasti i opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari