Bilčik za RSE: Nadam se ukidanju mera u Srbiji čim se završi pandemija 1Vladimir Bilčik Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

„Evropska unija (EU) pažljivo prati situaciju u Srbiji i nadam se da će sve restriktivne mere biti ukinute čim se pandemija završi“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, navodeći da je zabrinut za vladavinu prava, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi.

Bilčik u intervjuu za RSE kaže da o pomoći Evropske unije Srbiji u borbi protiv korona virusa govore činenjice, da Unija „možda nije najbolja u medijskom pokrivanju dostavljanja pomoći“, ali da to čini na mnogo praktičnih načina.

„EU je bila prisutna u boljim vremenima, prisutna je sada u lošijim i tu je da zaista pomogne narodu Srbije u ovoj krizi i posle nje“, podvlači izvestilac Evropskog parlamenta.

Govoreći o saradnji i odnosima Srbije i Kine, Bličik kaže da bi EU „volela da vidi više približavanja prioritetima spoljno-bezbednosne politike i investicijskim i trgovinskim obavezama Unije“, te da je to nešto što će biti naglašeno i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen u maju.

On navodi i da svet možda ne bi bio suočen sa istim posledicama da Kina nije kasnila sa obaveštavanjem javnosti o pandemiji korona virusa.

Kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, Bilčik ne očekuje da će pregovori biti nastavljeni pre završetka pandemije jer „moraju postojati uslovi da se predstavnici Prištine i Beograda, i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sretnu uživo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari