Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče tokom prvog dana posete Skoplju da je u intervjuu za makedonsku TV Sitel, zbog koga je reagovala Atina, „iskreno govorio o sporu koji postoji između Makedonije i Grčke“. Nikolić je istakao da su obe države „prijatelji Srbije, ali da treba da razgovaraju međusobno“.


„Kao što sam zabrinut da li će Srbija ikada ući u EU, tako sam zabrinut i za Makedoniju. Rekao sam da u tom sporu vidim ponos na kojem insistira Makedonija i ponos na kojem insistira Grčka“, rekao je predsednik Srbije posle razgovora s makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim.

Prema mišljenju istoričara Dragomira Anđelkovića, Nikolićeve reči da je „Makedoniji prepreka na evropskom putu to što odbija da se odrekne imena, grba i zastave“ predstavljaju „ishitrenu izjavu“. „Srbija treba da nastoji da bude u dobrim odnosima i sa Grcima i s Makedoncima, što znači da se drži po strani kada je reč o njihovim sporovima. Nikolićeva izjava je u mnogo čemu opravdana, ali je ishitrena“, ocenjuje Anđelković za Danas.

S druge strane, Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, kaže za Danas da je „ovoga puta Nikolić u pravu, imajući u vidu retoriku srpskih zvaničnika tokom mandata bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića koja je često išla na štetu Makedonije“.

„Predsednik Srbije je dao jednu od retkih izjava koja se može pozitivno protumačiti. Teško je reći ko je u pravu u sporu Grčke i Makedonije, ali stiče se utisak da razmirice oko imena predugo traju i da se Atina ponaša nefer time što blokira Skoplje na putu ka EU već sedam godina“, smatra Stanojlovićeva.

Grčka ostaje ljuta

U Ministarstvu spoljnih poslova Grčke za Danas ponavljaju ocenu da „intervju koji je dao predsednik Srbije ni u kojem slučaju nije u skladu s visokim nivoom odnosa dve zemlje i dugogodišnjom podrškom koju je Grčka pružala Srbiji u teškim vremenima“. Takav stav prvi put je izrekao portparol Ministarstva u Atini Grigoris Delavekura, tokom medijskog brifinga održanom u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari