BIRN: Privrednik bio garant kredita SNS 1Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

Sadašnji vlasnik kompanije „Energotehnika – Južna Bačka“, Dragoljub Zbiljić bio je garant za kredit koji je 2012. godine Srpska napredna stranka podigla za potrebe izborne kampanje, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Srbija.

„SNS je 25. aprila 2012. godine podigla kratkoročni kredit kod Univerzal banke na 55 miliona dinara, s rokom dospeća 25. juna te godine“, navodi BIRN na sajtu.

U tekstu piše da je sadašnji vlasnik „Južne Bačke“ Dragoljub Zbiljić pred poslaničke i predsedničke izbore 2012. godine, u jednom momentu bio jedini garant tog kredita koji je uzela SNS.

Garanti su bili, kao fizička lica, Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik i osnivač SNS, Dragoljub Zbiljić, vlasnik kompanije „Maneks“ i Aleksandar Stanković, vlasnik kompanije „Coptech“ (Kopteh). Takođe, među garantima kredita su i kompanije „Maneks“ i „Kopteh“.

Kredit od pola miliona evra je došao na naplatu 25. juna, ali je rok za isplatu produžen aneksom.

U Univerzal banci za BIRN kažu da je dužnik, SNS, isplatio ceo dug u predviđenom roku, a da je depozit od 55 miliona dinara koji je založio Zbiljićev „Maneks“ vraćen.

Kao jedini garant, ovaj put, navode se Zbiljić i njegova kompanija „Maneks“, koja je položila depozit u iznosu celokupnog kredita od 55 miliona dinara.

U vreme kada je Zbiljić pomogao SNS da uzme kredit, on se suočavao sa dve istrage, u Novom Sadu zbog utaje poreza u vrednosti od 1,5 miliona evra i u Kragujevcu gde je optužen da je izdavao fiktivne račune jednoj kragujevačkoj firmi i pomogao joj da utaji porez.

U međuvremenu, tužilaštvo u Novom Sadu je odustalo od optužnice, dok suđenje u Kragujevcu ulazi u petu godinu.

Preduzeće za trgovinu metalima „Maneks“ Dragoljuba Zbiljića je 2014. godine postalo većinski vlasnik „Južne Bačke“ koja zapošljava 300 radnika.

Kompanija „Južna Bačka“ jedna je od najvećih domaćih u energetici koja ima godišnji prihod u desetinama miliona evra, najviše posluje s državom, navodi BIRN.

Po podacima Uprave za javne nabavke, „Južna Bačka“ je ove godine najviše ugovora sklopila s Elektroprivredom Srbije, a najveći, od dve milijarde dinara, sa Zavodom za izgradnju Grada Novog Sada, za izgradnju privrednog objekta.

„Južna Bačka“ je javnosti postala poznata pošto je, po ranijim istraživanjima BIRN, dobila posao isušivanja poplavljenog rudnika „Tamnava-Zapadno polje“ 2014, iako za to nije imala reference, dok je odlaganje isušivanje kopa uvećalo štetu od tadašnje poplave u Obrenovcu i okolini za 120 miliona evra, navodi BIRN.

Nedavno je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK objavila istraživanje „Srpski državljani u ‘Rajskim papirima’ „, u kojem se pominje da je do „udela u kompaniji ‘Južna Bačka’ došla osoba koja je povezana s jednim od najmoćnijih ljudi u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari