BIRN: Vlasnik "Južne Bačke" garant SNS 1Foto: Aleksandar Đorđević / BIRN

Dragoljub Zbiljić, vlasnik jedne od najvećih srpskih kompanija u oblasti energetike, bio je garant za kredit koji je 2012. godine SNS podigao za potrebe izborne kampanje, saznaje BIRN.

Vlasnik „Južne Bačke“ kompanije koja godišnje prihoduje desetine miliona evra, od čega najviše u poslovima sa državom, tesno je povezan sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.
BIRN saznaje da je sadašnji vlasnik „Južne Bačke“ Dragoljub Zbiljić pred parlamentarne i predsedničke izbore 2012. godine, u jednom momentu bio jedini garant kredita od 55 miliona dinara koji je SNS podigao u Univerzal banci.

Javnost je za poslove „Južne Bačke“ čula nakon istraživanja BIRN-a u kome su pokazali da su dobili posao isušivanja poplavljenog rudnika Tamnava – Zapadno polje, iako za to nisu imali potrebne reference, dok je nepotrebno odlaganje isušivanje kopa uvećalo štetu za 120 miliona evra.

Tada je, krajem 2014. godine, Dragoljub Zbiljić samouvereno izjavio: „Nisam član stranke i nemam nikakve veze sa Srpskom naprednom strankom“.

Danas, dve i po godine kasnije, BIRN je došao u posed dokumentacije iz koje se vidi da je SNS 25. aprila 2012. godine podigao kratkoročni kredit kod Univerzal banke na 55 miliona dinara (pola miliona evra), a sa rokom dospeća 25. juna iste godine.

Celo istraživanje na javno.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari