Foto: Medija centar

To za Danas ocenjuje Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u osvrtu na skorašnji napad predstavnika ovdašnje vlasti na američkog ambasadora i aktuelnu posetu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Metjua Palmera Srbiji.

Prema rečima sagovornice Danasa, problem je što američki zvaničnici ne mogu da nađu zajednički jezik sa srpskim vlastima, jer je, kako kaže, očigledno da oni neće da popuste niti priznaju nezavisnost Kosova.

– Međutim, Amerikanci neće odustati od Kosova i Makedonije, to je bezbednosno pitanje, to se neće menjati. Te dve države su strateška tačka u kontekstu geopolitičkog previranja zbog svih dešavanja na Bliskom istoku, i, stoga, teško je poverovati da će se oni odavde povući. Evidentno je, takođe, da Rusija ovde pokušava i donekle uspeva da postigne svoje ciljeve, što se moglo videti donekle u Makedoniji ali najviše se vidi u Bosni i Hercegovini – smatra Sonja Biserko.

Kako tvrdi naša sagovornica, srpske vlasti, sve je očiglednije, idu prema zamrznutom konfliktu, jer iz te činjenice o zamrznutom stanju vide mogućnosti eventualnih promena u budućnosti.

– Takođe, važno je naglasiti da srpske vlasti preko Kosova žele da se domognu BiH. Međutim, to se neće dogoditi jer ni EU i SAD to neće dozvoliti. Tako da je celo to nastojanje dosta uzaludno – napominje Biserko za naš list.

Ceo Zapad je vrlo zainteresovan da se ova kosovska priča okonča u rokovima koje su postavili, ali, čini se, smatra Biserko, da Srbija odustaje i da se sigurnim korakom kreće ka zamrznutom konfliktu.

– Takođe, srpski zvaničnici spekulišu da će nemačka kancelarka Angela Merkel uskoro da izgubi na značaju i ode, pa da će preko francuskog predsednika Emanuela Makrona uspeti da nešto izdejstvuju. U Parizu se uskoro održava bezbednosni forum, a navodno trebalo bi da dođe i Donald Tramp, američki predsednik, ali Merkel sigurno. Dakle, sad imamo balkansku dinamiku koja čeka odlazak nemačke kancelarke kao najvećeg protivnika podele Kosova – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Samo dan nakon što su predsednik i premijerka Srbije oštro napali američkog ambasadora Kajla Skota zbog toga što je ponovio stav da SAD Kosovo smatraju i tretiraju kao nezavisnu državu, u zvaničnu posetu Srbiji, doputovao je zamenik pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Metju Palmer.

Kada je poslednji put Palmer govorio o procesu okončavanja kosovskog problema, isticao je da Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju najbolji dogovor koji mogu, dogovor koji će biti pošten, trajan i za koji će lideri moći da pridobiju podršku svojih građana. Palmer je, takođe, rekao da to nije blanko ček, podsetivši da SAD ne učestvuju u procesu pregovora već ohrabruju dve strane da postignu sporazum. „Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dve strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces“, rekao je Palmer pre mesec dana.

Susret i panel

Metju Palmer bi trebalo danas da razgovara sa Aleksandrom Vučićem, kako je najavljeno iz pres-službe predsednika Srbije, kao i da učestvuje na jednom od panela skupa na temu bezbednosti koji organizuje više organizacija u Beogradu, među njima i Beogradski centar za bezbednosnu politiku. Palmerov prethodnik na funkciji Brajan Hojt Ji pre godinu dana govorio je na skupu istih organizatora i izazvao veliku pažnju javnosti u Srbiji i regionu, budući da je istakao da Beograd ne može da sedi na dve stolice – Zapada i Rusije.