Biserko: Čeka se dogovor Trampa i Putina da Srbija pripadne Rusiji 1Foto: Medija centar - Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Izjave Ivica Dačića o tome da Srbiji nisu prijateljske zemlje Francuska, Nemačka, Velika Britanija, zajedno sa apelom jednog dela Srpske pravoslavne crkve da se ne odustaje od Kosova, kao i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Hrvatskoj…

… govore da Srbija nema nameru da svoju energiju koncentriše na ono što zvanično zagovara kao svoju politiku – članstvo u Evropsku uniju, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Ivica Dačić je preksinoć direktno pomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku. „Ja ne mogu da kažem da su nam to prijatelji, nek izvini predsednik Vučić, oni ne rade za naše interese, oni rade protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji“, istakao je Dačić i dodao: „To su velike sile, misle da je samim tim što je neko iz Stejt departmenta mogu da diktiraju uslove ovde. Amerika će da analizira našu vojnu saradnju sa Rusijom, ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu Donald Tramp ili Reks Tilerson pa neka kažu, neću da slušam da mi to govori Brajan Hojt Ji, on može kod mog pomoćnika, zamenika…“. S druge strane, naveo je Dačić, „Rusi jesu naši prijatelji, naša braća“.

Sagovornica Danasa Sonja Biserko istakla je da je očigledno da srpski zvaničnici čekaju na promene na globalnom planu.

– Još uvek se čeka na promenu spoljnih okolnosti u kojima bi se Vladimir Putin i Donald Tramp dogovorili o svojim interesnim sferama na Balkanu, gde bi, kako se priželjkuje, Srbija ostala pod ruskom interesnom sferom. Uostalom, o tome se spekulisalo u Trampovoj predizbornoj kampanji i nisu slučajno osvanuli bilbordi u Srbiji Trampe – Srbine – zaključuje za naš list predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Sagovornica našeg lista tumačila je Dačićevu izjavu u kojoj je rekao da su „pre deset godina mnoge zemlje priznale Kosovo pod pritiskom“. „Prošlo je deset godina, a Kosovo nije zaokružilo nezavisnost i neće nikada zaokružiti dok god je Srbija ovakva kakva jeste, dok god je Srbija sa ovakvom vlašću, dok god neće da pravi kompromise na štetu svoje države. Rusija neće dozvoliti da Kosovo postane član UN jer ima pravo veta“, napomenuo je Dačić.

Govoreći o lobijima, Dačić je istakao da je, kada je bio u Vašingtonu, pored Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmastera sedeo Barjaktari, koji je poreklom sa Kosova. „Za nas je jedino rešenje da se razgovara sa Trampom i sa novom administracijom jer Stejt department to nikada neće pokrenuti sa mrtve tačke“, naglasio je Dačić.

LDP: Posledica neodgovornosti

Ivica Dačić svojim izjavama unosi dodatno opterećenje u odnose Srbije i zapadnih zemalja i direktno radi protiv interesa države čiji je ministar spoljnih poslova, saopštila je LDP Čedomira Jovanovića. LDP ocenjuje da je Dačićeva izjava kojom karakteriše kao neprijatelje zemlje od kojih zavisi budućnost Srbije posledica neodgovornosti i nejasne spoljne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari