Bivši Miloševićev ministar veličao Vučića 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Aleksa Jokić, čovek sa „ogromnim uticajem“ unutar Srpske napredne stranke, koji je bio deo režima Slobodana Miloševića…

… obratio se preksinoć članovima Glavnog odbora SNS nakon izlaganja predsednika stranke Aleksandra Vučića i kritikovao naprednjake što u javnosti više ne pominju i ne hvale Vučića, saznaje Danas nezvanično iz izvora u vladajućoj stranci. Naši sagovornici otkrivaju da je Jokić, član Predsedništva SNS, poručio u Sava centru, u delu sednice GO zatvorenom za javnost, da „niko od naprednjaka ne bi bio tu gde jeste da nije bilo Aleksandra Vučića“.

„Jokić je zamerio funkcionerima SNS na tome što kada plaćaju marketinške tekstove ne pominju Vučića, ističući da oni bez Vučića ne bi bili tu gde jesu. Takođe, savetovao im je da u takvim tekstovima uvek pominju lidera stranke i da insistiraju da se uz tekstove stavljaju i Vučićeve fotografije kao ilustracija. On je istakao da se ne treba svađati unutar stranke, već zbiti redove i raditi, uz ponavljanje da nijednu funkciju naprednjaci ne bi imali bez Aleksandra Vučića“, preciziraju naši izvori, koji dodaju da je Jokić „nagrađen“ gromoglasnim aplauzom prisutnih.

Aleksa Jokić slovi za „sivu eminenciju unutar SNS“ i doveo je mnoge bivše članove Socijalističke partije Srbije u Srpsku naprednu stranku. Bio je ministar saobraćaja u vladi Mirka Marjanovića, načelnik Kosovskog okruga, a potom direktor JP PTT Srbije.

Kada je Aleksandar Vučić 2012. imenovan za prvog potpredsednika Vlade premijera Ivice Dačića, Jokić je postao šef Vučićevog kabineta, a naredne godine za Kurir je izjavio: „Mog Vučića mnogi bi voleli da vide mrtvog“, optuživši biznismene Miroslava Miškovića i Milana Beka da rade protiv Vučića. Nekoliko meseci nakon što je imenovan za premijera, Vučić je početkom 2015. za šefa kabineta izabrao Ivicu Kojića, koji je na toj poziciji ostao i pošto je prošle godine lider SNS izabran za predsednika Srbije.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u delu zasedanja GO SNS „iza zatvorenih vrata“ Vučić je insistirao da se u narednim mesecima započne „intenzivan rad“ sa mesnim odborima stranke, jer je SNS „omasovljen“, pa je potrebno raditi „u dubinu“.

„Cilj je da visoki funkcioneri naprednjaka posećuju ne samo gradske i opštinske odbore kao do sada, već i da obilaze često sve mesne odbore. Pošto se stranka dosta omasovila, planira se da u pojedinim većim selima bude osnovano i više od jednog mesnog odbora“, objašnjavaju naši sagovornici iz SNS, koji podsećaju da će Skupština stranke biti održana naredne godine.

Stefanović „viđen“ za „naslednika“

Nebojša Stefanović ima najveće šanse da zameni Vučića na čelu SNS ukoliko lider stranke ispuni obećanje i naredne godine se povuče sa te funkcije, saznaje Danas. Naši izvori tvrde da, iako se pominjalo da je pored Stefanovića favorit za Vučićevog „naslednika“ na toj funkciji Nikola Selaković, „sada je Stefanović najjači favorit“. „Selaković jeste generalni sekretar predsednika Srbije, ali naprednjaci mu zameraju što se nesmotreno konfrontirao sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je većinsko biračko telo desno orijentisano. S druge strane Stefanović slovi za čoveka koji ima značajne poluge moći, budući da je i ministar unutrašnjih poslova“, objašnjavaju sagovornici Danasa. Naši izvori ističu da ukoliko se Vučić povuče sa liderske pozicije u SNS to ne znači da se neće ponovo kandidovati za predsednika Srbije, već da će kampanju „voditi kao nadstranačka ličnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari