Socijalistička partija Srbije dočekuje je na vlasti desetogodišnjicu izbornog poraza svog osnivača i bivšeg lidera Slobodana Miloševića. Ipak, u „novoj“ SPS nije bilo mesta za mnoge koji su 24. septembra 2000. bili na visokim državnim i partijskim funkcijama, ljude od Miloševićevog poverenja. Oni, u razgovorima za Danas, ne kriju razočarenje demokratskom Srbijom.


– Sećam se da smo tog 24. septembra u izbornom štabu SPS svi nestrpljivo iščekivali rezultate saveznih predsedničkih i parlamentarnih izbora. Glasovi su strašno dugo prebrojavani, jer je odziv građana bio veliki. Sećam se da je tek negde pred ponoć Nikola Šainović izašao pred novinare da im saopšti rezultate – 1,8 miliona glasova za Miloševića i oko 2 miliona za Vojislava Koštunicu. Budući da ni kandidat DOS nije prešao 50 odsto, bili smo ubeđeni da će biti održan drugi krug predsedničkih izbora. To se nije dogodilo i tvrdim da je tadašnji DOS falsifikovao izbore i da Koštunica nije pobedio – kaže za Danas Uroš Šuvaković, nekada poznat kao „čovek Mire Marković u SPS“, a danas samo docent na Prištinskom univerzitetu.

Živorad Jovanović, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije, za Danas naglašava da je bio šokiran kada je čuo da je Milošević izgubio izbore.

– Bio sam uveren da će narod podržati našu politiku socijalne pravde i da će pozdraviti infrastrukturne planove i radove koje smo počeli da vršimo širom Srbije. Nekoliko dana pre izbora sam lično otvorio most na Velikoj Moravi – naglašava Jovanović.

Branislav Ivković, tadašnji član Izvršnog odbora SPS i jedan od najpouzdanijih Miloševićevih ljudi, priznaje da mu je prva misao tog 24. septembra, nakon saopštavanja preliminarnih rezultata, bila da je SPS pokraden.

– To i danas mislim, a ako me pitate da li sam se plašio za sopstvenu sigurnost, odgovoriću vam – nisam, jer pošteni ljudi nemaju čega da se plaše – kaže Ivković.

Dragan Hadži Antić, bivši generalni direktor kuće Politika, nikada zvanično nije bio član SPS, ali je kao najbliži saradnik Slobodana Miloševića imao nezaobilazni uticaj ne samo na stranku, već i na tadašnju državnu politiku. On u razgovoru za Danas kaže da je na izborni dan 2000. bio na vezi s Miloševićem.

– Imao sam utisak da nije uznemiren rezultatima izbora, iako je očekivao da će dobiti više glasova. Rekao mi je da očekuje drugi krug, ali se taj drugi krug nije dogodio – kaže Hadži Dragan Antić i dodaje da je Politika te noći i štampala prvu stranu s naslovom „Srbija u drugom krugu“.

Naš sagovornik kaže da je Miloševićeva odluka da, pored redovnih saveznih parlamentarnih izbora, raspiše i prevremene predsedničke bila potpuno pogrešna.

– Namera je bila da Milošević svojim autoritetom pomogne socijalistima u pridobijanju glasova na izborima za saveznu skupštinu. I kasnije, dok je bio u Hagu, razgovarali smo o toj odluci. Govorio je da je možda moglo drugačije da se uradi. Ja sam ubeđen da glavnu krivicu snose oni koji su ga savetovali, a pre svega bih apostrofirao Dragana Tomića, tadašnjeg predsednika Skupštine Srbije – tvrdi Antić.

Iako je Danas uspeo da stupi u kontakt s Draganom Tomićem, on nas je zamolio da ne objavljujemo izvode iz telefonskog razgovora, uz napomenu da se sve što je imao da kaže nalazi u jednom od intervjua iz oktobra 2000. godine.

– Narod kaže da je posle bitke svako general, pa bih i ja danas mogao da nađem obilje razloga za izborni poraz. Kampanja je bila kontraproduktivna i dobrim delom je doprinela ovako lošem rezultatu. Brojne trapavosti i pogrešni potezi u kampanji potrli su i neke pozitivne efekte rada SPS. Paradoksalno je da smo ove izbore izgubili u trenutku kad smo možda i bolje radili nego pred neke druge izbore. Naša zemlja je zaista obnavljana veoma brzo. Ipak, neki drugi koji su se za televiziju i novine slikali mnogo više od Milutina Mrkonjića, dižući sebe u zvezde, nisu učinili ama baš ništa ni za narod, ni za državu, ni za sopstvenu koaliciju – rekao je tom prilikom Tomić, koji je nakon 5. oktobra i odluke da sazove Skupštinu na kojoj je verifikovana pobeda DOS, ostao samo običan član SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari