Javna rasprava o Nacrtu zakona o regionalnom razvoju koji predviđa podelu Srbije na sedam regiona, završena je krajem marta, tako da bi uskoro usaglašen dokument trebalo da bude upućen Vladi Srbije.

Ovaj dokument, kojim se reguliše regionalni razvoj, mogao bi većtokom leta da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja naglašavaju da su ujednačavanje razvoja svih delova Srbije, smanjenje demografskih kretanja iz nerazvijenih u razvijena područja, kao i usklađivanje sa standardima EU, glavni razlozi za donošenje ovog dokumenta. Međutim, na ovaj dokument upućeno je mnogo zamerki, koje bi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja trebalo da uvrsti u konačnu verziju Nacrta, ocenjuju sagovornici Danasa.

– Rasprava o Nacrtu ovog zakona je zvanično završena 25. marta i mi smo dobili uveravanja od ministra ekonomije da će naši amandmani biti uvršteni u predlog. Ono na čemu smo insistirali je da se razgraniči strateški razvoj regija, odnosno da ne budu isti kriterijumi za vojvođanski i beogradski region, kao i za ostale, kako je prvobitno bilo predviđeno. Ove dve regije većimaju određeni subjektivitet, organe koji odlučuju, a to nije slučaj sa ostalima – naglašava za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Centar za regionalizam je uložio i amandman na deo Nacrta u kome se insistira da se dva odsto iz budžeta izdvaja za Nacionalnu agenciju.

– Tražili smo da se preformuliše odrednica i da se u njoj jasno vidi da se tih dva odsto preko Nacionalne agencije prebacuje regionalnim agencijama. Osim toga, insistirali smo i na većoj transparentnosti – napominje Popov. Ovakav zakon, ističe Popov, odgovaraće svima, a ponajviše najsiromašnijim regionima u Srbiji.

– Doprineće boljem razvoju cele zemlje, a mnogo bolje nego sad biće sagledane lokalne potrebe. Situacija je trenutno takva da sad iz celog regiona istočne Srbije u Skupštini nemamo nijednog poslanika i samim tim interesi ove regije su zanemareni – zaključuje Aleksandar Popov.

Međutim, Saša Paunović, potpredsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i predsednik opštine Paraćin, objašnjava za Danas da je jedna od osnovnih zamerki SKGO na Nacrt zakona o regionalnom razvoju ta što se „u njemu jedva spominju opštine“, tako da „ovaj nacrt zakona praktično spušta resorno ministarstvo na nivo regiona, što je proces suprotan regionalizaciji“.

– Mi smo pitali nadležne ko će zapravo upravljati sredstvima ovih regiona, jer Nacrt zakona predviđa da Ministarstvo odlučuje šta je najbolje za region, a ne oni koji tamo žive. Takođe je sporno na koji način će se birati regionalni predstavnici za tela koja Nacrt predviđa, jer ni tu nema jasno definisanih kriterijuma – objašnjava Paunović.

Naš sagovornik naglašava da je postojanje regiona od velike važnosti, jer „sve zemlje, članice EU ili one koje to tek treba da budu, preko regiona konkurišu za sredstva EU“.

– Evropa, međutim, traži prave, autentične regione u kojima su zaista predstavljeni građani koji u njima žive – kaže Paunović. Prema njegovim rečima, ovaj zakon ne predstavlja regionalizaciju države, jer je, kako objašnjava, za to potreban „politički konsenzus“, odnosno ustavne promene.

Legenda

1) region Vojvodine;

2) Beogradski region;

3) Zapadni region;

4) Istočni region;

5) Centralni region;

6) Južni region i

7) region Kosova i Metohije.

Ovako bi okvirno trebalo da izgleda buduća podela Srbije na regione

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari