Programski direktor CESID-a Marko Blagojević izjavio je juče da na predstojećim izborima 11. maja očekuje veliku izlaznost birača zbog činjenice da su to prvi izbori na kojima Srpska radikalna stranka ima „istinsku šansu“ da osvoji vlast. Blagojević je agenciji Beta rekao da je koalicioni potencijal radikala sada veći nego ranije što je dovoljna motivacija za glasače te stranke da izađu na izbore, ali istovremeno i motiv za glasače proevropskih stranaka.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević izjavio je juče da na predstojećim izborima 11. maja očekuje veliku izlaznost birača zbog činjenice da su to prvi izbori na kojima Srpska radikalna stranka ima „istinsku šansu“ da osvoji vlast. Blagojević je agenciji Beta rekao da je koalicioni potencijal radikala sada veći nego ranije što je dovoljna motivacija za glasače te stranke da izađu na izbore, ali istovremeno i motiv za glasače proevropskih stranaka. On je izrazio uverenje da će odziv biti blizu onom u drugom krugu predsedničkih izbora održanom 3. februara – od oko 68 odsto. Blagojević je naveo da će biti partija kojima će ići u prilog da od izbora naprave referendum a to su, pre svega, one stranke koje se zalažu za brze evropske integracije i koje će težiti tome da kampanju predstave kao izbor između Evrope i neke druge opcije. Prema njegovim rečima, SRS će težiti da umanji efekte jednog takvog vođenja i uticaja kampanje Demokratske stranke koja će pre svega težiti tome da izbore pretvori u referendum „za ili protiv EU“. On je dodao da će Kosovo dominirati kampanjom Demokratske stranke Srbije, ali da ne veruje da će ta tema dominirati kampanjama DS i SRS. Teme ekonomskog razvoja, borba protiv korupcije, boljeg standarda građana i zapošljavanja jesu teme koje će dominirati kampanjama DS i SRS, ali će se njima partije baviti na sebi svojstven način, ocenio je Blagojević navodeći da će DS insistirati na boljem životu u okviru EU. Što se tiče SRS, naveo je da ta stranka ne može da pobegne od svog jasnog opredeljenja da evropskih integracija može biti, ali ukoliko Evropa prizna da je Srbija celovita i da će u EU biti primljena sa Kosovom. „Formiranje vlade jednog ili drugog bloka vrlo lako može zavisiti od podrške Socijalističke partije Srbije (SPS). Oni se takmiče s radikalima i njihova retorika ne može bitno da odstupa od retorike radikala. Oni možda treba da budu oštriji od SRS i da se istim temama bave na jedan oštriji način ne bi li se učinili drugačijim od njih“, kazao je Blagojević.
Dodao je da su snaga i popularnost na strani radikala a na strani SPS treba da bude radikalniji pristup temama kojima će se u kampanji baviti. LDP će se u kampanji baviti temom bezuslovnih evropskih integracija ali ono što može da im pomogne da se diferencijraju od drugih stranaka proevropskog bloka jeste radikalnije zastupanje evropskih stavova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari