rekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije prilikom jučerašnje dodele prvih biometrijskih pasoša građanima u Policijskoj upravi na Novom Beogradu.

Problemi s novim ličnim kartama

Odgovarajući na pitanje o problemima zbog nedostatska čitača biometrijskih čipova na ličnim kartama, Đelić je rekao da će danas biti održan sastanak sa svim odgovornim licima, kako bi se razmotrilo gde je nastao problem.

rekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije prilikom jučerašnje dodele prvih biometrijskih pasoša građanima u Policijskoj upravi na Novom Beogradu.

Problemi s novim ličnim kartama

Odgovarajući na pitanje o problemima zbog nedostatska čitača biometrijskih čipova na ličnim kartama, Đelić je rekao da će danas biti održan sastanak sa svim odgovornim licima, kako bi se razmotrilo gde je nastao problem. „To je projekat koji je vodio MUP, ali sam odlučio da sazovem sastanak, jer niko ne sme da se krije iza neke druge administracije. Građanima je svejedno ko je kriv i zašto neko nije nešto nabavio“, istakao je Đelić. Kako je rekao, na tom sastanku bi trebalo da se ustanovi akcioni plan kojim će se biti omogućeno ispravljanje nastalih grešaka.

On je upozorio da je „satnica za dobijanje prava na belu šengen listu jasna“ i da Srbija do 1. septembra mora da sačini izveštaj za Evropsku komisiju, budući da će sredinom novembra biti održana konferencija ministara unutrašnjih poslova dražava Evrope i Zapadnog Balkana na kojoj će potpredsednik Evropske komisije Žak Baro podneti izveštaj i dati ocenu napretka određenih zemalja, a prema Đelićevim rečima, blokada parlamenta bi mogla da onemogući usvajanje seta zakona koji bi Srbiji otvorili put ka EU.
– U prvoj nedelji novembra Evropska komisija će objaviti sveobuhvatni godišnji izveštaj o Srbiji i drugim državama u regionu, gde će se pokazati stepen ostvarenog napretka. Da bi reforme koje je Srbija učinila ušle u taj izveštaj moraju biti završene do kraja septembra – naveo je Đelić.
On je objasnio da je posedovanje kvalitetne putne isprave „pravo, a ne privilegija“ i dodao da će stari pasoši važiti do kraja 2009, a lične karte do 2011.
Potpredsednik Vlade je podsetio da su u maju uručena 204 pasoša najzaslužnijim građanima Srbije, a da su jučerašnjim uručivanjem pasoša građanima, koji su prema standardnoj proceduri podneli zahteve 7. jula za novu putnu ispravu, ispunjeni zakonski rokovi.
Iako je u početku bilo problema pri izradi novih pasoša, podsetio je Đelić, oni su rešeni i sav posao je obavljen u predviđenom zakonskom roku, a najzaslužniji za to je Zavod za izradu novčanica. Kako je naglasio, Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzelo je veliku obavezu da u istoj godini zameni lične karte, pasoše i registarske tablice, usaglašavajući ih s evropskim standardima.
Milorad Veljović, direktor policije istakao je da će MUP, kao najozbiljniji stub države, ispuniti sve svoje obaveze na putu približavanja Evropskoj uniji.
Đelić i Veljović su se nakon ceremonije uručenja pasoša prošetali do šaltera na kojima se izdaju nove putne isprave i lične karte i jedno vreme proveli u razgovoru s građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari