Blokirana sredstva za sever Kosova 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Kosovsko ministarstvo finansija odbilo je da odobri zahteve četiri severne opštine da dobiju finansijsku podršku u realizovanju projekata, a od prikupljenog novca iz Fonda za razvoj, prenosi KTV.

Podrška projektima biće odblokirana onda kada ove opštine „počnu da poštuju sve zakone koji su na snazi“, rekao je ministar finansija Bedri Hamza.

On je rekao da je kosovska vlada „spremna da poštuje postignute sporazume u Briselu“ i pozvao se na revizorski izveštaj iz februara, u kojem su utvrđeni „brojni prekršaji korišćenja sredstava“.

I u letnjim izveštajima o finansijskom poslovanju pojedinačno za sve četiri opštine, revizor je utvrdio brojne nepravilnosti.

U fondu za Sever trenutno se nalazi 13 miliona evra.

Kosovska televizija je navela da je „Državna revizorska kancelarija“ utvrdila „brojne prekršaje korišćenja sredstava ovog fonda“.

„Prema izveštaju, do septembra prošle godine realizovano je samo dva od 21 projekta i postignut je cilj ovog fonda.

Četiri opštine na Severu izvršile su svoje aktivnosti delimično u skladu sa važećim zakonima i delimično su poštovale odredbe Zakona o Javnim nabavkama,“ navodi KTV.

Tokom leta revizor je i u odvojenim izveštajima o godišnjem finansijskom poslovanju ovih opština za sve četiri opštine a koji su usledili nakon objavljivanja izveštaja Revizora o Fondu za razvoj – kako kosovske vlasti nazivaju ono što je u srpskoj zajednici poznato kao Fond za Sever – pojedinačno utvrdio seriju nepravilnosti.

Izbegavanje otvorenih procedura nabavki, dodela subvencija bez kriterijuma, isplaćivanje sredstava za radove koji nisu završeni i bez dokaza, neadekvatan prijem i zavođenje računa, pogrešna kvalifikacija isplata, prekoračenje dozvoljenog limita za davanje avansa, su neki od nalaza revizorskih izveštaja za Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok za 2016. godinu, navodi Kossev.

Kod svih opština postoji nedostatak u organizacionoj strukturi i sistematizaciji radnih mesta, nemaju opšte strategije i druge operativne planove, nemaju jedinice unutrašnje revizije, zaključci su Kancelarije glavnog revizora.

Rukovodstva opština nisu komentarisala revizorske izveštaje, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari