Bocan-Harčenko o dijalogu sa Prištinom: Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to traži 1Foto: EPA-PETER-FOLEY/Bocan Harčenko

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i napora Zapada da se dođe do rešenja, ne postoji ništa novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa i ističe da je Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to zatraži.

Svi dosadašnji napori podsećaju na trčanje na traci gde se troši puno energije, ali nema realnog kretanja napred, rekao je Bocan-Harčenko za Sputnjik, dodavši da od novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija do sada nije čuo ništa ohrabrujuće.

„Obrnuto, možda sam više čuo ono što ne ohrabruje i ne daje podstrek za uspostavljanje dijaloga. Što se tiče dijaloga i svih napora od strane Zapada, ne smatram da sada postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa, a rešenje je moguće samo na osnovu kompromisa, to je svima jasno“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je ponovio da se stav Rusije o Kosovu nije promenio i dodaje da u sklopu postojećih napora i diskusija ne vidi Rezoluciju 1244, a nje mora da bude.

„Ona ostaje temelj regulisanja kosovskog problema i rešenja i moramo da se vratimo na put međunarodnog prava“, kazao je ruski ambasador.

Upitan da li će angažovanje više međunarodnih posrednika doneti nešto novo, Bocan-Harčenko ističe da je čuo puno poziva da se što brže dođe do rešenja i kaže da je vremenski okvir neprijatelj kompromisa.

„Kompromis je moguć samo u otvorenom dijalogu, bez ograničenja, uz pomoć posrednika koji su posvećeni, odani, a nikako nisu naklonjeni jednoj strani. Ovde je neophodna ravnoteža, ali pre svega pritisak na Prištinu“, smatra Bocan-Harčenko.

Na pitanje da li i Rusija razmišlja o tome da imenuje svog posrednika, on kaže da je za Moskvu najvažniji orijentir stav Beograda.

„Ako budemo imali poziv iz Beograda, biće i rešenja, a u svakom slučaju Rusija ne ostaje izvan te situacij jer je stalna članica Saveta bezbednosti, a bez njega nema rešenja“, istakao je Bocan-Harčenko.

Na molbu da precizira da li to znači da je Rusija spremna da imenuje svog posrednika ako Beograd to bude zatražio, ruski ambasador je rekao da ne može da govorim o situacijama koje za sad ne postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari