Bocan Harčenko: Svi ruski projekti na Balkanu su od evropskog značaja 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Srbija sada ima politiku koju Rusija smatra najboljom za regiju Zapadnog Balkana. Ona je istorijski utemeljena na političkoj ravnoteži između zemalja Zapadne Evrope i Rusije.

Mi smo za saradnju i članstvo svih država ovog regiona u EU, pa i Srbije, ali to nije lek za sve bolesti na ovom prostoru, kojih ima svugde.

Evropska unija nije više ona koja je bila pre deset godina i zato ne verujem će proces njenog širenja imati brzinu kao ranije – rekao je Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, juče na predavanju u Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

On je govoreći o „Balkanskoj politici Ruske Federacije“ naglasio da je ovaj prostor „izuzetno važan u sveobuhvatnom obnavljanju koncepcije ruske međunarodne politike“ i da Moskva najbolju saradnju u ovom delu Evrope ima sa Srbijom. Ambasador Bocan Harčenko pohvalio je i vojnu neutralnost Srbije kao „najbolje opredeljenje“, ističući da nema nikakvog bezbednosnog ili drugog opravdanja za uslovljavanje članstva u EU ulaskom u NATO.

– Širenje NATO je štetno i predstavlja pretnju za Rusiju i u regiji Zapadnog Balkana, pogotovo kad je pod pritiskom spolja – rekao je Harčenko.

NJega čudi što je za srpske medije vojnotehnička saradnja najinteresantnija tema u odnosima zvanične Moskve i Beograda. Ruski ambasador naglasio je da je ovaj vid saradnje „normalna stvar koja se odvija u okvirima međunarodnog prava i sporazuma“.

– Rusija je spremna za saradnju sa svakom zemljom, pa i s Srbijom i to nije pretnja za treće zemlje – istakao je Bocan Harčenko.

Pozivajući se na iskustvo člana posredničke trojke UN u dijalogu Beograda i Prištine 2007, ambasador Rusije ocenio je da sada ne postoje ni teoretske pretpostavke za nastavak pregovora.

On smatra da dok se čeka na stvaranje uslova za nastavak političkog dijaloga treba razgovarati o svakodnevnim životnim pitanjima. Bocan Harčenko ukazao je i na važnost očuvanja međunarodnog prisustva na Kosovu, koje pojedine članice Saveta bezbednosti UN žele da ga svedu samo na Prištinu.

– Rusija je za neposredne pregovore koji ne smeju biti paravan za nametanje opcija i rešavanje unutrašnjih pitanja izvan Balkana. Potrebno je da se za pregovore stvore uslovi. Kosovo je deo Srbije i samo ona zna šta je najbolje rešenje. Mi ćemo podržati svaki kompromis, što mora da uradi i SB UN donošenjem nove odluke koja će zameniti Rezoluciju 1244 – objasnio je Bocan Harčenko odgovarajući na pitanje šta je najbolje rešenje za KiM.

Prema njegovim rečima, svi ruski projekti na Balkanu su od evropskog značaja. On je sprovođenje svih, u Sočiju potvrđenih dogovora ruskog i srpskog predsednika oko gasovoda Turski tok, najavio za 2020. godinu, kao i razgovore o projektu železničke pruge Beograd – Niš u okviru kampanje „ruske železnice“.

Evropski rekord

– Srbija je prva u Evropi po broju sastanaka na vrhu sa ruskim predsednikom, što je moguće kad u međudržavnim odnosima postoje suština i sadržaj. Cilj svih odnosa nije da se organizuju sastanci na vrhu, nego redovnost susreta na svim nivoima – rekao je ruski ambasador, napominjući da je jučeranjem njegovom predavanju prethodio prošlonedeljni 18. redovni susret predsednika Ruske Federacije i Srbije. On nije želeo da komentariše nedavnu aferu „ruski špijun“ a na novinarsko pitanje šta je odgovorio Aleksandru Vučiću, koji tvrdi da ga je samo pitao: „Zašto“, Bocan Harčenko je rekao da je taj slučaj „iza nas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari