Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović koji je juče i prekjuče posetio sela u okolini Istoka, rekao je da su jednostrane odluke neodržive, kao što je, kako je kazao, odluka kosovskih vlasti da proglase nezavisnost. „Neodrživo je rešenje u kojem su Albanci dobili sve, a Srbi izgubili sve. To vam je kao u porodici kada jedno dete odstranite a drugo favorizujete. I tu nastaje problem. Zato mi insistiramo na dijalogu, pregovorima i na kompromisu“, rekao je Bogdanović.

On je iz sela Žač poslao poruku Albancima da su njihove komšije Srbi povratkom u svoje kuće pružili ruku pomirenja i da je sada na Albancima da to prihvate. „Sudbina nam je takva da nam je predodredila da živimo zajedno ili jedni pored drugih. I što pre to prihvatimo biće nam lakše“, rekao je Bogdanović.

Prethodno je saopšteno da su institucije Kosova odobrile Bogdanoviću da poseti Kosovo. „Dozvolu za ulazak na Kosovo Bogdanović je dobio od zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija“, rekla je savetnica za medije u MUP Kosova Dafina Murtaj. Portparol Policije Kosova Arber Beka je rekao novinarima u Prišini da će policija ministru Bogdanoviću osigurati pratnju.

Bogdanović je najavio da će Vlada izdvojiti 10 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u povratničkim selima opštine Istok. „Nameravamo da zbrinemo 15 do 20 porodica povratnika, tako što ćemo pokrenuti proizvodnju jagoda“, kazao je Bogdanović. U opštini Istok, gde je pre devet godina počeo organizovan povratak, do ove godine vratilo se oko 1.700 Srba u 13 sela.

 

Tužba zbog dezinformacije

Beograd – Ministar za KiM demantovao je da njegova supruga Milenka kao nastavnik u školi u Leposaviću prima platu i od kosovskih vlasti. „Voleo bih da imaju bilo kakav dokaz – ugovor o delu, potpisan sa Ministarstvom obrazovanja, Vladom Kosova ili bilo šta i da ga objave kad nešto tako tvrde“, izjavio je Bogdanović Beti povodom pisanja Kurira da njegova supruga prima dve plate, jednu iz Beograda a drugu iz Prištine. Ministar je dodao da će pravdu za tu objavljenu neistinu „isterati na sudu“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari