Predsednik Srbije Boris Tadić i specijalni međunarodni predstavnik i izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt u odvojenim izjavama najavili su mogućnost da Euleks dobije neku formu odobrenja UN za delovanje u Pokrajini. Istovremeno Goran Bogdanović, ministar za KiM u Vladi Srbije, negira da zvanični Beograd pregovara s misijom Euleks.

Kako prenose beogradski mediji, Tadić je izjavio da „postoji mogućnost da se Brisel i Beograd dogovore oko raspoređivanja Euleksa na KiM i da taj dogovor potvrdi Savet bezbednosti UN“:

– Na tome radimo sa svim međunarodnim forumima – SB UN, EU, predstavnicima Rusije i SAD, sa svima koji su vitalno bitni za budućnost KiM – rekao je Tadić.

On smatra da „nije tačno da dolazak Euleksa znači kraj Srbije na KiM“, kao i da je „misija EU prihvatljiva za Beograd pod tri uslova: da je na Kosovu prisutna uz odluku SB UN, da bude statusno neutralna misija i da ne primenjuje Ahtisarijev plan“. Tadićev tvrdi da Brisel „nije imao primedbu ni na jedan od ta tri uslova“ i da je „dobio uveravanja da Euleks neće primenjivati Ahtisarijev plan“, prenosi Beta.

Goran Bogdanović, takođe, smatra da bi delovanje Euleksa, da bi bilo prihvatljivo za Beograd, moralo ostati „statusno neutralno i da zbog toga njen rad ne može biti baziran na takozvanom Ahtisarijevom planu koji je Srbija odbacila i koji nikada nije usvojio SB UN“. On, međutim, ocenjuje da „ovakav Euleks i kancelarija specijalnog izaslanika EU Pitera Fejta, koji praktično priznaju nezavisnost KiM, ne mogu biti prihvatljivi za zvanični Beograd“.

S druge strane, Piter Fejt očekuje da Euleks dobije odobrenja UN za delovanje na Kosovu u vidu izjave generalnog sekretara svetske organizacije, predsedničke izjave ili konsenzusa u SB UN. On je juče na debati „Prisustvo EU na Kosovu“ u Medija cenru u Čaglavici, naglasio da bi „dalje konsultacije EU, Beograda i UN mogle da donesu neku formu odborenja“, iako smatra da „to nije neophodno, jer Euleks može da nastavi svoju misiju u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN“.

Sprovođenje mandata početkom decembra

Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je na tribini u Medija centru u Čaglavici da je misija EU „tehnički spremna da deluje na celoj teritoriji Kosova“ i da će, prema njegovim očekivanjima, „početi da operativno sprovodi mandat početkom decembra“. Prema njegovim rečima, Euleks kao tehničku misiju čine predstavnici 27 zemalja EU, kao i još šest koje nisu u Uniji – SAD, Kanade, Hrvatske, Turske, Norveške i Švajcarske. Komandnu odgovornost ima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari