Bogovič: Srbija da obezbedi ravnomeran regionalni razvoj 1Foto: Tviter

Moja poseta Srbiji je bila veoma zanimljiva, bilo je dosta otvorenog dijaloga, što je pokazalo da ponekad „moramo otvoriti ventile“.

U Skupštini Srbije smo pričali o nužnim stvarima, o osnovnim postulatima Evropske unije, što podrazumeva demokratske principe, prava medija, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije… Rečju, o svemu onome što je uslov za pristupanje „evropskoj porodici naroda“, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu i bivši ministar poljoprivrede Slovenije, koji je prošle sedmice boravio u Beogradu u okviru delegacije EP.

Naš sagovornik ističe da u Srbiji i dalje postoje problemi u vezi sa ispunjavanjem zadataka iz navedenih oblasti, kao i da je on prilikom brojnih susreta pomenuo iskustva Slovenije, naročito u vezi sa podsticanjem regionalnog razvoja i poljoprivrede, te u privlačenju novca iz evropskih fondova, uz napomenu da bi „u Srbiji trebalo više da se o tome brine, kako bi došlo do većeg razvoja društva“.

Bogovič napominje da je sagovornicima iz državnog i nevladinog sektora predočio podatke koji su „veoma značajni“, a odnose se upravo na ruralni i regionalni razvoj.

– U Evropskoj uniji se za poljoprivredu izdvaja 40 odsto novca, i to po principu od bogatijih ka siromašnijim državama. Tako ćemo mi iz zemalja članica dobiti u narednih sedam godina od 1.300 do 2.700 evra po stanovniku, dok države kandidati za članstvo u EU kroz IPA fondove dobijaju samo 200 evra po stanovniku. Ilustracije radi, stopa ekonomskog rasta u Sloveniji ove godine je oko pet odsto. U periodu od 2003. do 2007. Slovenija je imala oko četiri milijarde evra u „kohezijskim fondovima“, kao i iz fonda za regionalni razvoj EU, od čega je najviše sredstava izdvojeno za razvoj sela, i danas je u Sloveniji atraktivniji život na selu nego u gradu. Dakle, potrebno je osmisliti projekte u Srbiji i obezbediti ravnomeran regionalni razvoj, jer Srbija nije samo Beograd, nužno je da se što više opština više uključi u te projekte. Svi građani treba da imaju iste uslove za život, bez obzira na to u kojem delu zemlje živeli. Bez poštovanja takvog principa teško da će Srbija nadoknaditi zaostatak u odnosu na države Unije, naglašava Bogovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari