Bojan Klačar: Igra prestola na desnici 1Foto: Press centar UNS; Medija centar Beograd; Privatna arhiva

Mlađan Đorđević, Vuk Jeremić, Saša Radulović, Boško Obradović…, samo su neki od lidera desnice za koje javnost uveliko pretpostavlja i označuje ih kao učesnike na predsedničkim izborima, 2022. godine.

Zbog čega se javlja takva percepcija aktuelnih prilika u susret predsedničkim izborima i koliko je utemeljena, pitali smo Bojana Klačara, izvršnog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju, i Dejana Bursaća, istraživača saradnika u Institutu za političke studije.

– U javnosti je stvoren utisak da je desnica homogenija od građanskih pokreta i da su skloniji lakšem postizanju dogovora o zajedničkom delovanju ali takav utisak vara i ne odgovara realnosti. Tačno je nešto drugo, da je desno orijentisanih stranaka veoma mnogo, da su usitnjene, da se protežu od desnog centra do krajnje desnice i da su veoma nesklone pravljenju kompromisa – ocenjuje za Danas Bojan Klačar.

Zato desnica, dodaje on, i pravi rezultate lošije od potencijala koji imaju.

– Tog kompromisa čak nema ni između stranaka koje su programski gotovo identične. To je prvi razlog. Drugi razlog većem broju potencijalnih kandidata su razne igre prestola, bitke oko prevlasti među samim liderima. Gotovo svi opozicioni lideri i ne samo na desnici, trenutnu situaciju gledaju i kao neku vrstu borbe za liderstvo, kao zauzimanje što bolje pozicije. Treći razlog je istorija lošijih odnosa ili nerazumevanja koja postoji između njih. Četvrti razlog su i razlike u odnosu prema bojkotu izbora koji i dalje predstavlja liniju podela – zaključuje Bojan Klačar za naš list.

Dejan Bursać, međutim, ističe za Danas da nije siguran u utisak da se na desnici u odnosu na druge politički spektre u Srbiji, više bave predsedničkim kandidatima.

– Ne znam da li će biti više kandidata na desnici nego na ostalim stranama političkog spektra. I Mlađen Đorđević i Boško Obradović kažu da neće učestvovati na takvim izborima. Oni opet hoće da bojkotuju. Jeremić, takođe, nisam siguran da će hteti na izbore, posle onoga što mu se desilo na prethodnim… To je moje mišljenje, nije utemeljeno na nekim informacijama. Mislim da Jeremić, recimo, više traži da nekoga podrži. Nisam siguran da će on opet onako da se opeče i da napravi skupu kampanju i da ne osvoji gotovo ništa – ističe Dejan Bursać za naš list.

Kako napominje, postoje i na levici kandidati.

– Boris Tadić se pretpostavlja, a on je, valjda, nekakav levi centar, i dalje… Potom, Nebojša Zelenović se pretpostavlja, takođe, a on je liberalna levica, ako tako nešto postoji u Srbiji. Ima kandidata sa svih strana. Definitivno će biti reč o šarolikoj ponudi, ali mislim da neki od ovih kandidata koje navodite neće hteti na izbore. Da li iz jasnih političkih razloga, a to je da je bojkot artikulisana politička poruka, kao što je slučaj sa Mlađenom Đorđevićem i Boškom Obradovićem. Ili, u slučaju Jeremića i Radulovića koji imaju dosta slab procenat, tako da nisam siguran da će sami ići kao kandidati – kaže Dejan Bursać za Danas.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Vučić matirao opoziciju sa namerom raspisivanja tri nivoa izbora.

– Nije još zakazao, ali kad bude, biće tri nivoa u istom danu. Umesto što je većina krenula da se zapljune za izbore na kojima niko neće ništa napraviti, možda bi ekipa iz opozicije trebalo da povuče ručnu, i da da naprave neku strategiju za 2022. godinu – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari