Borba protiv korupcije na poslednjem mestu 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Lider SNS Aleksandar Vučić juče je Skupštini Srbije dostavio program na ukupno 69 strana, na kojima je, kako je ranije najavio, grupisano u 10 tačaka šta namerava da uradi sa novim kabinetom.

Vučićev ekspoze tako sadrži mnogo manje od najavljenih 450 strana, i on sadrži kako plan rada vlade tako i sumiranje šta je Vučićeva prethodna vlada postigla.

1. Ponosna i suverena Srbija pred svetom, na putu u EU.

– Na prvom mestu u ovoj tački je stavka članstvo u EU. Navodi se da je Unija najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije sa učešćem od 63,6 odsto u ukupnom trgovinskom bilansu. Posebna stavka je Kosovo, gde se navodi da ova vlada neće priznati kosovsku nezavisnost, ali će nastaviti dijalog sa Prištinom, u interesu regionalne stabilnosti. Takođe, navodi se, u opisu prioriteta spoljne politike da će Srbija nastaviti da održava najbliže odnose sa Republikom Srpskom, poštujući Dejtonski sporazum.

2. Makroekonomska stabilnost i konkurentnija privreda.

– Ova tačka sadrži niz mera predviđenih za jaču budžetsku kontrolu, zatim za otvaranje poglavlja 17 (ekonomska i monetarna pitanja) sa EU, najavljuje usvajanje zakona o platnim razredima u državnoj administraciji, ali najavljuje i privatizaciju Dunav osiguranja i nastavak privatizacije Komercijalne banke. Premijer takođe navodi da je za 27 meseci prisustvovao otvaranju 38 novih fabrika ili pogona u Srbiji.

3. Poslovno okruženje, jačanje institucija i efikasniji javni sektor.

– Između ostalog, ovde se pominje unapređenje rejtinga na Duing Biznis listi Svetske banke i uklanjanje barijera za poslovanje. Posebno se naglašava da će rad kompanijama biti predvidljiv kada bude usvojen registar svih procedura koje su im potrebne za poslovanje. Cilj je da Srbija uđe u prvih 30 zemalja na pomenutoj listi. Kao posebna stavka ovde se pominje i niz promena u sferi pravosuđa kao što je nov zakon o veštacima, ali i razmatranje uvođenja jednog apelacionog suda i jednog apelacionog tužilaštva za teritoriju cele Srbije.

4. Investiranje u održivu poljoprivredu i jačanje sela.

– Ukazuje se da poljoprivreda učestvuje sa 10 odsto u BDP, 20 odsto u izvozu i 21 odsto u radnoj snazi. Navodi se da će do septembra 2017. biti rešeno pitanje prodaje zemljište strancima, u skladu sa regulativom EU i pominju se odredbe Mađarske i Poljske kojima je odobreno da sedam i 12 godina zadrže odredbe o zabrani prodaje zemlje strancima. Najavljuje se redefinicija uloge Direkcije za robne rezerve.

5. Regionalno čvorište za usluge, povezivanje sa drugim tržištima.

– Navodi se da je u protekle dve godine izgrađeno 84 kilometara autoputeva „što je više nego u proteklih 30 godina“. Pominje se između ostalog, početak gradnje pruge Beograd-Budimpešta i izgradnja „intermodalnog terminala u Batajnici 2018“. Ovde se pominje i turizam, i ulaganje u sport, odnosno ističe se zalaganje da bavljenje sportom neće biti privilegija, nego nešto dostupno svima. U ovoj tački su i kultura i umetnost, ali pominju se i sloboda medija i konstatuje da su mediji u Srbiji „oslobođeni svake vrste pritiska, nažalost ponekad i od odgovornosti. Posebno se ističe da će Vlada biti otvorena za „svaki medij i za svaku informaciju“.

6. Reforma obrazovanja, omladinska politika, naziv tačke počinje sa „ljudski faktor za budućnost“.

– U prilično kratkom segmentu ističe se uvođenje dualnog obrazovanja, u skladu sa potrebama privrede i posebna pažnja predškolskom obrazovanju. Pominje se i osnivanje regionalne kancelarije za mlade u sklopu Berlinskog procesa.

7. „Novi plan za zdravstvenu zaštitu za vas i vašu porodicu“.

– Ovde se između ostalog pominje kredit za izgradnju Kliničkog centra Srbije, rok je 31 mesec. „Stavljamo zdravlje na prvo mesto i ispunićemo ono što se od nas očekuje“, navodi se između ostalog, u ovom prilično kratkom delu, gde se ističe i da na zdravstvo odlazi 10 odsto BDP.

 

8. LJudska prava, briga o natalitetu i socijalna odgovornost.

– U ovoj stavci se konstatuje da nivo rodne ravnopravnosti još nije zadovoljavajući, pa se potom ocenjuje da je poboljšana komunikacija sa LGBT populacijom i organizacijama koje se zalažu za prava osoba drugačije seksualne orijentacije. Ovde se takođe ponovo najavljuje da će u septembru biti donet zakon o suzbijanju nasilja u porodici.

9. Realnost klimatskih promena.

– U ovom tački se podseća, između ostalog, na katastrofalne posledice poplava 2014. i dodaje da Srbija napušta princip „lako ćemo“.

10. Borba protiv kriminala i korupcije.

– Navodi se da je ukupna stopa kriminala u Srbiji smanjena za 8,6 odsto, a da ima 23, 6 odsto manje ubistava. Kad je reč o borbi protiv korupcije, najavljuje se usvajanje dva nova zakona, i otvaranje specijalnih odeljenja tužilaštva za finansijski kriminal u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari