Borel: Prioritet mi je postizanje sporazuma Beograda i Prištine 1Foto: EFE/STEPHANIE LECOCQ

Visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borel izjavio je danas da će prioritet njegovog rada na čelu EU diplomatije biti približavanje Zapadnog Balkana, kao i postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

”Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova”, naveo je Borel u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, prenosi KosovOnline.

Borel je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneno viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU. Pored poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Borelj je izneo i dva prioriteta koji bi EU spoljne poslove trebalo da učine efikasnijim i više strateški orijentisanim.

”Na prvom mestu moramo da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan za EU”, navodi Borel u pismu. On je ocenio da je zaustavljanje konflikta i izlečenje rana u neposrednom okruženju važno za stabilnost i bezbednost EU. ”Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova, kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti”, naveo je Borel.

Šef diplomatije EU je napomenuo da je bitno da se zemlje članice EU dogovore kako će da vode proces proširenja. Dodao je da će na tome da radi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari