Boris Tadić: Ako Đilas bude gradonačelnik... 1Foto: Fonet / Božidar Petrović

Nisu do kraja jasni razlozi zašto još nemamo vladu, s obzirom na to da SNS ima jasnu većinu u parlamentu.

Možemo samo da nagađamo da li su u pitanju Vučićeve dileme oko konačnog sastava koalicije, personalnih rešenja, pred medijima izraženog zahteva Moskve i eventualne reakcije zapadnih zemalja. Moguće je i da Vučić namerno produžava trajanje tehničke vlade, kako bi sam donosio odluke koje bi u redovnim okolnostima zahtevale učešće drugih – kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, komentarišući to što mandatar Aleksandar Vučić već nekoliko puta odlaže formiranje nove vlade.

*Može li vlada u tehničkom mandatu da donosi važne odluke kao što to čini ova?

– U normalnim okolnostima ne može i ne sme.

*Verujete li premijeru Vučiću da smo u ekonomskom smislu prvi u regionu, a treći ili četvrti u Evropi?

– Naravno da ne verujem, a nećete ni vi ako uporedite ključne ekonomske pokazatelje zemalja u našem okruženju. Srbija je po pravilu na začelju. Što se pak tiče upoređivanja naše i nemačke ekonomije, nadam se da se Vučić samo neadekvatno šalio.

*Šta očekujete od Vučića kao novog premijera i njegovog programa vlade?

– Nastavak iste politike, koju je građanima predstavio uz asistenciju korumpiranih medija i analitičara kao neverovatan uspeh, ekonomski veći čak i od nemačkog, dok u realnosti imamo privredni rast niži od Albanije, BiH, Crne Gore…

*Vaš bivši stranački kolega Aleksandar Senić izgleda je poverovao Vučiću i odlučio da pređe u SNS, jer ne želi da se druži sa gubitnicima.

– Nije me iznenadila njegova odluka, uprkos tome što mi je u poslednjem razgovoru naglasio da to nikako neće uraditi.

*Raspada li se SDS, kako tvrdi Senić?

– Ne vidim u toj tvrdnji trunku logike, kako bi jedna stranka koja ima preko sto odbora mogla da se raspada ako izgubi pet?

*I vaši koalicioni partneri sa poslednjih izbora LDP i LSV na neki način su našli zajednički jezik sa SNS. Narod bi rekao džaba ste krečili i zaklinjali se da nećete sa naprednjacima?

– Pred izbore se nismo ujedinili u jednu stranku, već formirali koaliciju koja u demokratiji podrazumeva i toleranciju razlika među njenim članovima. Baš zato sam i javno insistirao da se svi izjasne povodom mogućeg ulaska u vladu. Mi smo održali reč i nismo „džaba krečili“, a što se drugih tiče, njih pitajte.

*Funkcioneri DS navodno su se usprotivili vašem povratku u DS, jer ste ih napustili pred prošle izbore. Da li uopšte planirate da se ikada vratite u DS?

– Za mene je važno da nikada nisam napustio naše birače, kojima sam formiranjem nove stranke otvorio mogućnost da imaju svoje predstavnike u skupštini, jer je te 2014. godine DS već izgubila podršku onih birača koji su bili uz nju tokom svih mojih mandata. Neki funkcioneri to naravno ne žele da vide jer im je, kao i većini stranačkih birokrata, lakše da prebace odgovornost za svoj nerad i korumptivnost na drugoga. Međutim, takvo ponašanje je svojstveno strankama i deo je problema s kojim se demokratija kao poredak danas suočava.

*Šta o toj vašoj ideji, osim Pajtića, kažu i ostali kandidati za predsednika DS, od čijeg izbora može i da zavisi realizacija vaše ideje?

– To morate njih da pitate.

*Da li vas je iznenadila odluka Dragana Đilasa da napusti DS. Spekuliše se da je viđen za novog gradonačelnika Beograda?

– I to nas vraća u tu 2014. kada je kao predsednik DS Đilas vikao da je Vučić diktator, a on i ta stranka optuživali mene da sam napustio stranku kako bih ušao sa Vučićem u vladu. Danas je bar jasno šta je bila istina i ko je zapravo štitio opozicione opcije, a ko bio spreman na saradnju sa ovom vlašću. Ukoliko se pak Đilas bude kandidovao za gradonačelnika, to bi bila najava dugog prijateljstva njega i Vučića.

*Lider SPS Ivica Dačić ovih dana optužio je vašeg bivšeg šefa kabineta Mikija Rakića da mu je pakovao afere, a da ste vi i Rakić od njega hteli da napravite Sanadera.

– To je naravno besmislica. Mora da optužuje mene da ne bi optuživao Vučića za objavljivanje istražne dokumentacije, koja svedoči da Dačiću niko nije morao da pakuje kontakte sa optuženima za organizovani kriminal, pošto je sa tim ljudima bio u naglašeno prijateljskim i bliskim odnosima.

*Ako ste znali za Dačićeve kontakte sa ljudima iz sveta kriminala, kako je moguće da je on i dalje bio jedna od ključnih figura u vašoj vladi?

– Istraga o kojoj govorite je završena godinu nakon mog mandata u vreme kada je Dačić bio premijer. U našem vremenu je postojala samo sumnja, a ne i saznanja o prirodi tih kontakata i zato su nadležne institucije istragu i pokrenule. Da li je Dačić kriv, to znaju samo oni koji su istragu vodili i okončali nakon mog mandata.

*Vaš bivši saradnik Nebojša Krstić vas optužuje da nijednog trenutka niste stali u odbranu Mikija Rakića, a naprednjaci vas optužuju da se niste setili da podignete spomenik Zoranu Đinđiću. Da li ste vi to zaboravili prijatelje?

– Mikija Rakića sam branio kada god sam imao priliku u svom životu, čak i od čoveka koji me olako optužuje i još lakše zaboravlja. Naprednjaci optužuju nas za spomenik Đinđiću, a odlično znaju da smo ga podigli u Prokuplju i doneli zvaničnu odluku o njegovoj gradnji u Beogradu, koju su oni opstruirali četiri godine koliko su na vlasti. Da ne govorim o njihovim primitivnim i nasilnim akcijama preimenovanja Bulevara Zorana Đinđića u avenije Ratka Mladića.

*U više navrata se pisalo o crnim fondovima DS, da li ste ikada naišli na neki trag da ih je bilo i ko je iza njih stajao?

– Tabloid koji je to objavio imaće priliku da pruži dokaze za svoje tvrdnje na sudu, pošto ću ih tužiti. Već smo dobili spor protiv drugog tabloida za slične tvrdnje.

*Smeta li vam što organizatori inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ ne dozvoljavaju političarima da govore na protestu koji organizuju i da nose obeležja svojih stranaka?

– Ne smeta mi, jer nisam imao ni nameru da na takvom skupu govorim, već da budem prisutan samo kao građanin, kao i na svim demonstracijama od daleke 1978. godine, kada god su ugroženi demokratija i osnovna ljudska prava.

*Kako vam se čine ponovo optužbe da u Srbiji postoje strani plaćenici i domaći izdajnici?

– Kao poništavanje velikog kulturološkog i političkog dostignuća srpske demokratije.

*Da li je vreme da Siniša Mali podnese ostavku?

– Davno je prošlo to vreme, pogotovo jer je neko u gradu u kome je on gradonačelnik samovoljno s fantomkama na licu pohapsio građane, ukinuo na par sati slobodu i pravo na imovinu.

Cane, Đinđić, Tadić

*I kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane tvrdi da je bio žrtva vašeg reketiranja. Odakle sve te optužbe na vaš račun baš sada?

– Zanimljivo je da niko ne postavlja pitanje zašto me Subotić optužuje za reketiranje kada i on sam jasno kaže da nisam pristao da uzmem ogroman novac koji su on i Đinđić navodno namenili DS. Subotić time zapravo svedoči da nije tačno da su svi političari isti i lakomi na milione evra. I na kraju sve te nemušte optužbe se sinhronizovano objavljuju u režimskim tabloidima, nakon parlamentarnih i pre predsedničkih izbora kada kritikujemo vlast i objašnjavamo građanima njene obmane. To nije demokratija, već neviteški i ne naročito pametan pokušaj diskreditovanja opozicije korišćenjem makijavelističkih alatki.

Pozitivne reakcije na ideju o uniji demokratskih stranaka‘]

*Predložili ste formiranje unije demokratskih građanskih partija. Da li se krenulo u realizaciju te vaše ideje?

– Već sam obavio preliminarne razgovore i reakcije su veoma pozitivne. Unija stranaka demokratske i građanske orijentacije znači punu koordinaciju zajedničkog delovanja na svim nivoima vlasti i postojanje zajedničkih tela koja donose odluke o politikama koje bi zastupali u svim institucijama, ali ne podrazumeva stapanje stranaka u jednu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari