Da je glavni cilj Srbije politika mira i da neće biti vođena politika koja će mladost zemlje voditi u nove ratove i neizvesnosti dok je on predsednik, izgovorio je tokom vikenda Boris Tadić, predsednik Srbije, potvrđujući svoju kandidaturu za predsednika na predstojećim izborima.

Da je glavni cilj Srbije politika mira i da neće biti vođena politika koja će mladost zemlje voditi u nove ratove i neizvesnosti dok je on predsednik, izgovorio je tokom vikenda Boris Tadić, predsednik Srbije, potvrđujući svoju kandidaturu za predsednika na predstojećim izborima. Predsednik Srbije izrazio je očekivanje da će Srbija sprovesti reforme i postati članica EU 2012, 2013, ili 2014. godine. Tadić je poručio da Srbija neće odustati od suštinske autonomije Kosova i naglasio da je to državna i zajednička politika predsednika Republike i Vlade Srbije. „Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova, niti bilo kakvu deklaraciju o tome, i ako dođe do priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije koja nije u skladu s međunarodnim principima usprotivićemo se svim pravnim sredstvima“, rekao je Tadić i dodao da Srbija nije za to da Kosovo ima svoju vojsku, jer to ugrožava njene temeljne državne i nacionalne interese. Uspostavljanje vojnih snaga Kosova ugrozilo bi i bezbednost Balkana, precizirao je Tadić i dodao da Srbija nema nameru da šalje trupe na Kosovo i da upravlja Kosovom „elementima sile“, već da želi da Kosovo bude demilitarizovana zona. On je, međutim, dodao Srbija hoće da učestvuje u zaštiti svojih granica i da u toj nadležnosti deli odgovornost s međunarodnim institucijama.
Tadić je na glavnom odboru poručio da se protivi svakom monopolu, ali da o tome odluku ne donosi on, nego odgovarajuće državne institucije. „Poslednjih dana slušate debatu o monopolima, pitanje monopola je pitanje razvoja Srbije i ja se protivim svakom monopolu, ali ne donosim odluku ja da li je neko monopolista ili ne, već legitimne zakonite državne institucije“, rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS. „Svako treba da radi svoj deo posla – oni (državne institucije) svoj deo posla, krupni kapital svoj deo posla i ta diskusija mora da bude fer, ne sme da bude politikantska i ne sme da bude usredsređena na dobijanje glasova na izborima. Ona mora da bude uključena u strategijski razvoj Srbije u narednih pet do deset godina“, istakao je Tadić. „Moja poruka predstavnicima krupnog kapitala jeste: dobrodošli ste da ostvarujete svoje poslovne namere, da razvijate svoj biznis. Želimo da vas podržimo u nastupu na stranim tržištima, razmotrićemo svaki vaš predlog s punom ozbiljnošću, ali ne možete da imate veća prava nego što ih imaju drugi“, rekao je Tadić. „Ne možete imati veća prava koja dovode u pitanje životni standard naših građana ili konkurenciju sa onima koji takođe žele da iz srednjeg ili malog biznisa pređu u krupniji biznis“, dodao je Tadić. Osvrćući se na ekonomsko stanje u Srbiji, on je rekao da su u toj oblasti poslednjih sedam godina posle „pravog ekonomskog sloma“ postignuti izuzetni rezultati i da je rast ekonomije između šest i sedam procenata svake godine. On je izjavio i da je privredna priizvodnja povećana, da je i tu postignut dobar rezultat, ali je naveo da još nije dovoljan. Tadić je rekao da broj stranih investicija u Srbiji raste i da će se DS boriti da u narednim godinama bude sve veći. Kao najveći problem on je naveo nezaposlenost, ističući da se on brzo mora rešiti. Tadić je rekao i da njegova briga, ali i briga svake buduće vlade, treba da budu najsiromašniji građani za koje treba pronaći ekonomski i tržišni način da im se poboljša životni standard. On je takođe rekao da se u narednih pet godina moraju dovršiti svi putevi u Srbiji i da je „sramota“ što Koridor 10 još nije završen, te da je potrebno gasifikovati celu Srbiju i naveo da je gas strateški energent, a ne nafta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari