Boris Tadić: Vlast očito strahuje od poraza 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević, Fonet/Zoran Mrđa

“Vanrednih parlamentarnih izbora neće biti, jer za to ne postoje razlozi. Srbija je stabilna demokratija, stabilna zemlja, vrlo stabilna ekonomija, kojoj je potreban rast, ozbiljnost i odgovornost, a ima i stabilnu većinu koja funkcioniše u parlamentu”.

Ovo je saopštio juče premijer Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da će sledeći parlamentarni izbori biti 2020, a predsednički 2022. Ocenjujući Vučićevu odluku o neraspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora predstavnici vladajuće koalicije tvrde da je ova vest jedino obradovala opozicione stranke koje se plaše ponovnog glasanja, dok opozicija tvrdi da se izbora zapravo uplašio sam predsednički kandidat vlasti.

Dragan Marković Palma, lider JS, koji je pre par dana zvanično i zatražio raspisivanje vanrednih izbora, kaže za Danas da mu nije krivo što ga Vučić nije poslušao. Napominje da je od neraspisivanja važnije to što svaka članica vladajuće koalicije ima autonomiju da iznese svoj stav, a na premijeru je da donese konačno odluku.

„Znate ko se najviše obradovao Vučićevoj odluci? To je opozicija koja sprema žurku da proslavi što nema izbora“, kaže Marković, dok Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS, ipak smatra da je Vučićeva odluka obradovala opozicione poslanike jer će još neko vreme primati poslaničku platu.

Sa druge strane poslanička grupa DJB pokrenula je juče i inicijativu da se u Skupštini glasa o poverenju Vladi zbog Vučićeve namere da trku za predsednika države vodi sa pozicije predsednika Vlade. Predlog je poslat svim opozicionim poslaničkim grupama, kao i nezavisnim poslanicima. Da bi bio prihvaćen, potrebno je da ga potpiše 60 poslanika, tvrde u DJB i dodaju da opozicija ima dovoljno poslanika za zajedničku inicijativu i da je ovo prilika da se prebrojimo ko je opozicija, a ko nije.

Boris Tadić, lider SDS, napominje za Danas da je Vučić odustao od parlamentarnih izbora jer je očigledno da će opozicija imati dva kandidata, a možda i tri i da bi time ogolio svoju nameru da se vodi samo ličnim i stranačkim, a ne nacionalnim interesima.

„Da smo izašli sa jednim kandidatom, raspisao bi izbore kako bi sinergijom glasova pokušao da uhvati poslednji voz za ostanak na vlasti na svim nivoima. Međutim, čak i sa dva kandidata opozicija je ujedinjena i u drugom krugu će se ujediniti oko jednog kandidata. Tako da je bez obzira na kalkulisanje oko raspisivanja parlamentarnih izbora Vučićev manevarski prostor sve manji. Strah vlasti od poraza na ovim izborima je jedini kriterijum spram kog donose odluke. Taj strah je presudio i da Vučić bude predsednički kandidat. To govori o tome da je vlast sve slabija, a opozicija sve jača i to je proces koji će se završiti našom pobedom na izborima“ , kaže Tadić.

Vjerica Radeta tvrdi za Danas da srpski radikali nisu mogli da utiču na Vučićevu odluku, iako su uvereni da bi osvojili veći broj poslaničkih mandata nego danas.

Čedomir Jovanović, lider LDP, kaže za Danas da odluka o neodržavanju parlamentarnih izbora prati čitav niz pitanja na koje nema odgovora, ili se na njih po pravilu daju pogrešni odgovori. „LDP nije strahovala od izbora, smatrali smo da je svaki parlament osuđen na neuspeh ukoliko se do njega stiže kroz manipulisanje društvom koje ima pravo na istinu. Zbog toga ćemo nastaviti da se, bez obzira na cenu koju plaćamo, ponašamo odgovorno prema zemlji. Ističem da na pogrešan način ulazimo u predsedničke izbore sa glavama kandidata ili daleko u 90-im ili duboko u pesku, zbog čega je samo još veća potreba za politikom zbog koje postoji LDP“, poručuje Jovanović .

Gojković raspisala izbore za pet opština

Predsednica Skupštine Srbije Gojković donela je juče odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine grada Zaječara i skupština opština Vrbas, Odžaci, Kovin i Kosjerić za 23. april. Očekuje se da 2. marta ona raspiše i predsedničke izbore, očekuje da će prvi krug biti 9. a eventualni drugi 23. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari