Boris Tadić: Vučić je učestvovao u nasilnim demonstracijama 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Aleksandar Vučić mora da iznosi laži o tome šta sam ja radio tokom održavanja mitinga za Kosovo 2008. godine, kako bi se zaboravilo na istinu šta je on tada radio i koju je politiku zastupao.

Dakle, još jednom da ponovim, nisam „pobegao u Rumuniju, već otišao na hitan sastanak sa predsednikom Rumunije koji je u tom trenutku koordinisao aktivnosti država koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova. Vratio sam se istu noć, tokom trajanja protesta i izdao nalog preko Saveta za nacionalnu bezbednost da se aktivira PTJ (Protivteroristička jedinica) u zaštiti stranih ambasada. Podsećam vas da je u tom trenutku (Vojislav) Koštunica u dogovoru sa (Tomislavom) Nikolićem povlačio specijalne jedinice, dok je Vučić učestvovao u nasilnim demonstracijama sa paljenjem stranih ambasada i ljudskim žrtvama. Danas je očekivano da će iznositi ovakve laži o onima koji su se borili za poziciju Srbije i Kosova, ali i bezbednost naših građana“, kaže nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i lider opozicione Socijaldemokratske stranke za Danas, komentarišući tvrdnje aktuelnog predsednika da je u vreme održavanja mitinga za Kosovo pobegao u Rumuniju .

Na pitanje kako komentariše Vučićevu izjavu da je zahvaljujući njemu i (Vuku) Jeremiću Kosovo dobilo legitimitet pred Međunarodnim sudom pravde, a Srbija kamen u cipeli, Tadić odgovara da Vučić govori uvredljivo i u skladu sa svojom kulturom.

„U skladu sa svojom kulturom Vučić govori o ‘idiotskoj inicijativi’ mojoj i mojih saradnika, kada je pokrenut proces izjašnjenja pred Međunarodnim sudom pravde, povodom unilateralne deklaracije o nezavisnosti Kosova. On naravno misli, saglasno svojoj nevelikoj pameti, da su i u vremenu mog mandata, kao danas, nosioci vlasti određivali baš sve, pa i pitanje upućeno ovom sudu. Želeći da primitivno uvredi svoje političke protivnike Vučić, onako baš „državnički“ kaže da su najveći naši i međunarodni eksperti za međunarodno pravo u stvari idioti. Dakle ti eksperti, a ne političari su odredili i pitanje pred sudom u Hagu“, kaže Tadić.

On dodaje da je ovo samo još jedan dokaz da je vlast u Srbiji danas potpuno u rukama nekompetentnih ljudi, bez ikakvog stila koji usplahireni juvenilnom ambicijom da što pre postanu istorijske ličnosti, umesto da ispostave stvarna dela, pokušavaju da unize svoje protivnike.

„I sve to govori čovek koji je bio gorljivi zagovornik ratne politike na Kosovu, koji je pretio masovnom odmazdom Muslimanima za jednog ubijenog Srbina i koji je bio ratni Miloševićev i Šešeljev propagandista kao ministar informisanja devedesetih. Obojica bi mogli biti ponosni na njega“, zaključuje Tadić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari