Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Kako nam je rečeno, situaciju u Pokretu nije lako i brzo rešiti, jer je upravo vanredna Skupština osnivača, održana u subotu, pokazala koliko se mišljenja o budućim koracima i budućem delovanju razlikuju, od toga treba li nastaviti saradnju sa Vukom Jeremićem i Draganom Đilasom, do toga kako u donošenju odluka uzeti u obzir stavove svih onih koji su u PSG i koji su njenog lidera Sašu Jankovića podržali u predsedničkoj kandidaturi, među kojima ima mnogo nezadovoljnih. Naši izvori navode da bi do sledeće skupštine u Pokretu trebalo da bude i reči o preispitivanju saradnja sa Jeremićem i Đilasom, s obzirom na to da mnogi u pokretu to očekuju.

Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju i članica Skupštine osnivača, za Danas kaže da je najvažnije imati odgovornost prema građanima i onima koji su spremni nešto da urade. Ona navodi da se na Skupštini razgovaralo o operativnim problemima, o tome na koji način Pokret funkcioniše, šta se sve uradilo, šta su ciljevi Pokreta i u čemu se ogleda budući rad.

– Razgovaralo se o tome kako da se Pokret konsoliduje i kako da operativno funkcionišu njegovi organi. Cela operativa zavisi od političke orijentacije Pokreta koju treba graditi. Sve nedaće i problemi zavise od jednostavne stvari, a to je politička orijentacija, oko koje se definiše politička platforma. Da li se ide levo ili desno, i koja ja polazna osnova za sve, pa i za buduće koalicione dogovore. Ako ste za regionalnu i evropsku politiku, onda to određuje sa kim će te i o čemu razgovarati i sa kim sarađivati. Postoji 11 tačaka, ali treba napraviti politički manifest – kaže Pavićević.

Veljanovski: Odlasci nisu tragedija

Novi član Predsedništva PSG Rade Veljanovski za Danas kaže da se u PSG privodi kraju sve neophodno za učešće na izborima i kada PSG dođe u mogućnost da sprovodi svoju politiku. On konstatuje da su postojali kadrovski problemi, koji su, kako kaže, na zanimljiv način predstavljeni u javnosti.

– U drugim strankama i pokretima se dešavalo da po pola pokreta ili stranke ode na drugu stranu. Kod nas je otišlo nekoliko ljudi i to nije toliko strašno, a doživljava se kao velika tragedija. Mislim da nijedan od tih razloga nije bio krucijalan. Svaka nova organizacija ima svoje probleme i mislim da je pokret na dobrom putu da ih prevaziđe. On mora istovremeno da radi i na svojoj organizacionoj usavršenosti i da dovrši svoja programska opredeljenja na kojima se uveliko radi – kaže Veljanovski.

Na pitanje da li će na sednici Predsedništva pokrenuti pitanje saradnje sa Jeremićem i Đilasom ili je to gotova stvar, odgovara da je apsolutno pogrešan zaključak da je to gotova stvar.

– Do sada nisam dobio nijednu informaciju o tome da je bilo šta gotova stvar nego da se o tome razgovara. Željno očekujem priliku da razgovaramo o tome i vidimo šta su argumenti za i protiv. U svakom slučaju razmišljanja koja su se čula na vanrednoj skupštini idu ka tome da prvo treba nastaviti naš unutrašnji razgovor o tome šta, s kim i kako, a onda nastaviti razgovor sa ljudima izvan Pokreta – navodi Veljanovski.

Milenković: Dužni smo jasne odgovore

Nebojša Milenković, takođe novi član Predsedništva PSG, za Danas kaže da je odgovornosti ta koju bi svi trebali da osećamo zbog stanja u kom se naše društvo nalazi.

– Otuda mislim da bi, umesto prizemnih likovanja i čaršijskih tračarenja, svi oni koji se danas u Srbiji osećaju kao opozicija (kako stranke tako i birači) morali pokazati mnogo više ozbiljnosti i odgovornosti koja bi se ogledala u povratku na svakodnevno strateško delovanje u cilju smene ovog, u svakom pogledu nepodnošljivog, režima. I naš Pokret, takođe, dužan je da ponudi jasnije odgovore na ključna politička pitanja na koja još uvek, očigledno, nismo dali odgovore kojima bi društvo bilo sasvim zadovoljno – kaže Milenković, koji je zaposlen kao viši kustos u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a uz to i istoričar umetnosti, pisac, bloger, autor sedam umetničkih monografija, više desetina izložbi, pet knjiga pesama i jednog zasad neobjavljenog romana.

Šta je medijska tema

Na pitanje o tome šta misli o zamerkama koje je bivši član Predsedništva Srđan Škoro naveo u svojoj ostavci odgovara da nema poseban komentar, osim da mu je žao što je Srđan izabrao baš ovakav način.

– Nisam siguran koliko to govori o Pokretu, ali, pretpostavljam, govori i o njemu!? Indikativna mi je, međutim, pažnja s kojom je većina medija dočekala njegovo istupanje. U svakoj uređenoj zemlji bilo bi krajnje neobično da njegovo pismo dobije više medijske pažnje od recimo Vulinove „tetke“, rajskih papira ministra Popovića, neumesne izjave ministra prosvete o tome kako dečaku koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja na čelu piše „Muči me“, koaliciji Srpske liste sa Haradinajem, i tako redom… Uostalom, kako to da je Srđanovo istupanje važnija medijska tema čak i od „tihog“ odstranjenja Tomislava Nikolića iz stranke koju je osnovao – pita se Milenković.

Upitan hoće li pokrenuti pitanje saradnje sa Jeremićem i Đilasom, kaže da se u Predsedništvu raspravljaju sve važne političke teme, a da će on zajedno sa koleginicom Zoranom Šobot Matić i Branislavom Grubačkim nastojati da u dijalogu s vojvođanskim društvom dođe do novog, ostvarivog i realnog koncepta autonomije unutar buduće moderne srpske države.

– Što se beogradske koalicije tiče, planovi PSG su, rekao bih, prilično jasni. Kada „vlasnik izbora“ odluči kada će i koji izbori uopšte biti raspisani, izaći ćemo i zvanično s kandidatom i jasnim planom – navodi Milenković.