Borko Stefanović: Javno kritikuju onog sa kim odlično sarađuju 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

U Delegaciji Evropske unije u Srbiji nisu juče želeli da komentarišu najnovije oštre izjave predstavnika srpske vlasti iz redova naprednjaka na račun šefa Delegacije, ambasadora Majkla Davenporta.

Dok predstavnici diplomatskih krugova za Danas kažu da „nije jasno na koji se Davenportov potez ovoga puta reaguje“, ali da je moguće da Beograd „ponovo koristi oštru retoriku zarad sticanja dnevnopolitičkih poena“, a pojedini od njih tvrde i da se „izjave na račun predstavnika EU daju u kontekstu pripreme za predstojeću kampanju Srpske napredne stranke za predsedničke, a moguće i za vanredne parlamentarne izbore“.

Potpredsednica Srpske napredne stranke Marija Obradović izjavila je juče medijima da „Davenport izlazi svojih okvira, to što radi nije njegov posao, ali očigledno nastavlja da se time bavi“. Govoreći o predsedničkim izborima, kaže da SNS nije započeo kampanju, i da se još ne zna ko će biti kandidat.

„Hajde da sačekamo da premijer kaže. Različiti ambasadori zapadnih zemalja se mešaju u unutrašnju politiku. Neki imaju problema i sa svojim šefovima, i sugerisano je da se mešaju više nego što im je dozvoljeno. Ne prijavljuju svojim državama šta rade“, rekla je predstavnica SNS. Marija Obradović nije odgovorila na naše pitanje na šta je tačno mislila kada je konstatovala da „Davenport izlazi iz svojih okvira“.

Dan ranije predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić izjavio je prilikom susreta sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom da je „zadovoljan podrškom koju dobija od Hana, koji je prijatelj u Srbiji“, ali da je uveren da će uvek biti političkih uslovljavanja kada je reč o brzini otvaranja poglavlja.

„Nije se pojavila čuvena Savamala u izveštaju Evropske komisije, pa dosovski kandidati pričaju da je Vučić trgovao. Ne zanimaju me politički stavovi o unutrašnjim stvarima Srbije, ni stavovi Majkla Davenporta, mene interesuje samo šta možemo u reformama da uradimo, efikasnost pravosuđa, tužilaštva, pravne države“, naglasio je on.

Davenport je na svom Tviter nalogu juče citirao Vučića. „Premijer juče kod nas u EUICBG : ne zanimaju me stavovi Majkla Davenporta“.

Premijer Srbije je tokom skupštinske rasprave o budžetu rekao i da su „iz nekih ambasada tražili da podržim dosovskog kandidata“ na predsedničkim izborima, ali „ja na to neću da pristanem, jer mislim na Srbiju“.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, kaže za Danas povodom retorike predstavnika vlasti na račun Davenporta da „nije korektno da premijer nepreciznim i nipodaštavajućim izjavama govori o nekome koga često prima na razgovore i sa kojim ima odličnu saradnju“.

– Davenport to može da razume kao zahvalnicu njemu i EU za svu podršku i tople reči koju daju Vučiću i za to što nisu u Izveštaj stavili Savamalu. Ne shvataju, kao ni mnogi drugi, da će Vučić sve više da gazi što se više ponizite, smatra Stefanović.

Podsetimo, poslanici radikala su u novembru sprečili Davenporta da pred Odborom za evrointegracije Skupštine predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegraciji. Formalno, oni su tražili da im izveštaj bude dostupan na srpskom jeziku i na papiru, ali su potom najavili da će svakako sprečiti Davenporta da im se obrati. Davenport, koji odlično govori srpski jezik i koji je bio spreman da o izveštaju govori na srpskom, tada je na Tviteru napisao da poslanici „izgleda još nisu spremni“.

Šta premijera zanima

Premijer Vučić je juče ponovo objašnjavao odnos prema Majklu Davenportu i ono što je u ponedeljak izjavio o njemu u prisustvu komesara Johanesa Hana. „Rekao sam da me ne zanimaju njegovi (Davenportovi) stavovi po pitanju unutrašnjih političkih odnosa u Srbiji, odnosno kada je reč o dnevnopolitičkim stvarima, a da me zanimaju oni koji se odnose na sprovođenje reformi, što je i naš zajednički posao“, rekao je Vučić juče novinarima u Skupštini.

M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari