Borko Stefanović: SPS stavio pečat na status ogranka SNS 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Činjenicu da će u vladi premijerke Ane Brnabić biti petoro ministara iz redova SPS, što je za dva resora više u odnosu na prethodni saziv koji je predvodio Aleksandar Vučić, sagovornici Danasa iz opozicionih političkih partija i analitičari tumače kao „kompenzaciju“ i „nagradu“…

…za odustajanje lidera socijalista Ivice Dačića od učešća na minulim predsedničkim izborima, te za doprinos glasača Dačićeve partije Vučićevoj pobedi u toj „izbornoj trci“. Istovremeno, neki od naših sagovornika smatraju i da se postavljanjem novih ministara iz redova socijalista – Branka Ružića i Gorana Trivana, štiti Dačićeva čelna pozicija u partiji, kao i položaj novoizabranog predsednika države Vučića.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković navodi za Danas da je uključivanje Ružića i Trivana u vladu, kao i podatak da su resore u novoj vladi zadržali Dačić, Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Antić, pre svega, kompenzacija socijalistima i njihovom lideru za to što SPS prvi put nije imao svog kandidata za predsednika Srbije.

– Takođe, Dačić se pokazao kao lojalan politički partner Vučiću, pa mu je predsednik Srbije učinio uslugu davanjem većeg broja resora za kadrove SPS-a, budući da se na taj način i konsoliduje položaj predsednika socijalista. Dakle, Vučić je pokazao da želi da Dačić i dalje bude lider socijalista. Naime, u SPS-u ima mnogo onih koji su bili nezadovoljni Dačićevim liderstvom jer su smatrali da on politički „trguje“ samo zarad zadovoljenja sopstvenih interesa, a ne i za ostale. Sada su pojedini „nezadovoljnici“ dobili ministarska mesta. Među njima je i Branko Ružić, koji ima nezanemarljivu snagu unutar partije, uz njega je jedna frakcija SPS-a, uključujući deo omladine. Ipak, nije se vodilo računa samo o tome ko je nezadovoljan iz redova Dačićeve stranke, već i ko ima određenog administrativnog iskustva, nužnog za ministarsku funkciju, objašnjava Anđelković.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, kaže za Danas da je „SPS dobio više da pravi šef ne bi dobio manje“.

– SPS je zarad više koristi za svojih par funkcionera stavio elektronski pečat na svoj status ogranka SNS-a. Oni koji bespogovorno sprovode ovu lošu politiku nedeljivi su deo istog projekta i svi su SNS režim. Nijanse služe za zabavu analitičarima i optimistima, smatra Stefanović.

Sanda Rašković Ivić, bivša predsednica Demokratske stranke Srbije i samostalna narodna poslanica, ocenjuje za Danas da je „SPS nagrađen za lojalnost“.

– Ne sme da se vidi, ipak, pad podrške, pa je na sceni partijsko namirivanje. S druge strane, ovoj vladi će doći Vučićeva obećanja na naplatu, pa je onda bolje što u Vladi ima manje Vučićevih kadrova, konstatuje Rašković Ivić.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da je „očito SPS nagrađen zbog podrške Vučiću na predsedničkim izborima“.

– Istini za volju, SNS baš i nema valjane kadrove koje bi predložio na ta mesta, ali im to, doduše, nije smetalo ni kod predlaganja aktuelnih ministara koji su, čast izuzecima, potpuno nekompetentni, tvrdi Pajtić.

Nada Kolundžija, potpredsednica Demokratske stranke, kaže za Danas da je „očigledno da se radi o namirivanju apetita i ublažavanju razlika unutar koalicije“.

– Svakako motiv nije bio povećanje efikasnosti i bolji učinak sa stanovišta interesa građana. Istovremeno, Vučić pokazuje da ne želi unutar SNS-a nikoga ko bi mogao dovoljno da ojača i ugrozi poziciju apsolutnog gazde, smatra naša sagovornica.

Kostreš: Detalji nedostupni javnosti

Bojan Kostreš, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, napominje za Danas da „unutarkoalicioni dogovori često sadrže i detalje koji nisu dostupni javnosti“. „Sigurno ima određene kompenzacije za podršku SPS-a Vučiću na predsedničkim izborima i ovakva podela odgovornosti unutar nove vlade može značiti i da je postignut dogovor o strateškom partnerstvu SNS-a i SPS-a“, ukazuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari