Borovčanin: Ne pravim stranku sa Bastaćem 1Foto: FoNet Ministarstvo omladine i sporta

Sa Markom Bastaćem, predsednikom opštine Stari grad, pravim modernu lokalnu samoupravu, a ne neku novu stranku kako to neki žele da predstave.

To je jedina istina. Pravimo modernu lokalnu samoupravu, po ugledu na evropske razvijene lokalne samouprave. A to bi trebalo da bude zadatak i svih ostalih opština i gradova širom Srbije, a ne samo Starog grada, kaže za Danas Nenad Borovčanin. On negira da je to razlog zbog koga je u Socijalističkoj partiji Srbije, čiji je funkcioner, dobio ukor pred isključenje. Borovčanin najavljuje iščlanjenje iz SPS i vraćanje članske karte u slučaju da „partija čiji je član ne bude podvrgnuta dezinfekciji“, odnosno ukoliko ne bude očišćena od onih funkcionera koji su se obogatili na ideji levice.

Statutarna komisija SPS, zbog javnog polemisanja, kritikovanja rada rukovodstva, međusobnog optuživanja prepucavanja, pa i tuča kaznila je ovih dana ukorom pred isključenje Nenada Borovčanina, Novicu Tončeva, Dijanu Vukomanović i Ivanu Petrović.

Borovčanin za naš list navodi da mu nije sporna odluka Statutarne ili, kako kaže, „predsednikove komisije“ o ukoru, već način na koji je ta odluka doneta, bez mogućnosti iznošenja kontraargumenta. Na pitanje kako se dogodilo da od Dačićevog čoveka od poverenja postane u međuvremenu nepodobni socijalista, on odgovara da to pitanje nije za njega, već lidera socijalista, ali podseća da je u politiku ušao kao ostvaren čovek sa idealom da se od Srbije stvori dobro mesto za život . Napominje da od svojih ideala nije odustao, ali da za druge ne zna.

Upitan kako će odgovoriti na „žuti karton“ Statutarne komisije SPS o ukoru pred isključenje on kaže da je i on socijalistima u otvorenom pismu dao ukor pred iščlanjenje i vraćanje partijske knjižice.
“ Ukor Statutarne ili predsednikove komisije zbog navodnog verbalnog delikta liči mi na kažnjavanje iz perioda Drugog svetskog rata. Tada je Gestapo kažnjavao bez poziva okrivljenog, bez procesa i mogućnosti iznošenja odbrane ili kontraargumenata, a pošten patriota bivao tako kažnjen i osramoćen – poručio je Borovčanin u pismu rukovodstvu stranke, podsećajući da je sedište Gestapoa bilo u zgradi današnjeg Ministarstva spoljnih poslova, inače radnog mesta lidera SPS Ivice Dačića.

I Novica Tončev, član Predsedništva SPS, kaže za naš list da nema namere da ide iz SPS, niti da formira novu stranku. Na pitanje kako gleda na odluku o ukoru pred isključenje Tončev odgovara da se Statutarna komisija bavi pogrešnom temom.

„Ne znaju šta rade. Neka im bog oprosti za sve što čine. Ja nisam ništa loše uradio za partiju. Naprotiv za sve što sam dobro uradio Glavi odbor SPS je doneo odluku da me nagradi mestom potpredsednika SPS, ali ta odluka nije sprovedena. Statutarna komisija bi time trebalo da se pozabavi, a ne mojim kritikama na račun loših rezultata pojedinaca“, kaže Tončev.

Dijana Vukomanović juče je za naš list navela da ne želi da komentariše odluku Statutarne komisije, dok Ivana Petrović nije ni odgovarala na pozive i poruke. Tabloidi su ranije izvestili da je funkcionerka SPS-a Ivana Petrović u sedištu socijalista nasrnula na potpredsednicu stranke Dijanu Vukomanović. Čuvena tuča socijalistkinja danima je punila stranice štampe, a one su svoj sukob iz sedišta SPS-a prenele u medije.

Sa druge strane, Nenad Borovčanin i Novica Tončev povremeno „opletu“ po stranačkim kolegama. Tončev je tako predsednici IO SPS Dijani Vukomanović više puta poručio da se bavi heklanjem, a ne politikom i da bi bez SPS bila niko i ništa, a ona mu je uzvraćala da je lažni doktor nauka koji se obogatio na konto stranke. Borovčanin je putem medija poručivao lideru SPS-a da stranku prepusti Ružiću, a neke političare je poredio s fekalijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari