Boško Obradović: Janković mora da izađe iz "filosofije kolonije" 1Foto: Stanislav Milojković

Kada političar poput Aleksandra Vučića, koji poznaje samo monolog i vladavinu strahom i medijskom torturom, autokrata sa polumafijaškim stilom vlasti, glumi poziv na dijalog o Kosovu i Metohiji i promeni Ustava, i vi se odazovete – to znači da imate neku vrstu dogovora sa njim ili da su vam dali takav signal sa Zapada da u tome treba da ga podržite.

Problem je što naši političari učestvuju na stalnom konkursu ko će više izaći u susret Zapadu kako bi ili došli na vlast ili na vlasti ostali. A zapadnjaci savršeno znaju da koriste ovu slugeranjsku prirodu savremenih srpskih političara i daju šansu onome ko da više, to jest ko je više spreman da se odrekne srpskih nacionalnih, državnih i ekonomskih interesa. Između Vučića i Šutanovca je mrtva trka, kaže u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider Dveri, upitan na osnovu čega je stekao utisak da predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac „ima dogovor“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tvrdnju o Šutanovcu i Vučiću Obradović je, podsetimo, izrekao prilikom nedavnog gostovanja na TV N1.

* Kako komentarišete raskid saradnje Pokreta slobodnih građana koji predvodi Saša Janković sa Demokratskom strankom?

– Pametan i ispravan potez Saše Jankovića. Ne želi da bude vezan za političke snage iz prošlosti, za propali i korumpirani bivši režim koji sada šuruje sa Zapadom i Vučićem da bi se vratio na vlast. Opozicioni birači su protiv SNS, ali ne žele ni da se vrate na vreme vlasti DS. Problem sa Jankovićem je da li uopšte postoji njegov politički pokret i šta je njihov program, jer ako u svemu imaju istu politiku kao i DS – džaba su se distancirali. Ne uspevam da shvatim koja je razlika u spoljnjoj politici između Vučića, Šutanovca i Jankovića. Ne vidim je trenutno. Jedino ako ne dođe do nekih promena kod Saše Jankovića u tom smislu. Njegov neodlazak na kanabe kod Mekalistera budi nadu da ne moramo svi da se postrojavamo pred nižerazrednim evropskim komesarima. Nadam se da svoju politiku neće graditi na slepom služenju interesima Brisela kao njegovi prethodnici u prozapadnoj političkoj sferi u Srbiji. Ali, za početak mora da izađe iz beogradskog kruga dvojke. To nije Srbija – to je „filosofija kolonije“.

* Konstatovali ste prošlog meseca da su predstojeći beogradski izbori prilika da opozicija ispravi grešku sa prethodnih izbora i postigne dogovor. Verujete li i dalje da je dogovor o zajedničkom učešću opozicije moguć?

– Dveri su jedine na delu krenule u taj proces ukrupnjavanja prave opozicije. Pored saradnje sa Zdravom Srbijom Milana Stamatovića radimo na tome da uskoro u naš front uđu i brojni sindikati, grupe građana i ugledne javne ličnosti širom Srbije, a što se tiče gradskih izbora u Beogradu, otvoreni smo i za razgovor sa pokretima Saše Radulovića i Vuka Jeremića sa kojima imamo korektnu opozicionu komunikaciju i saradnju.

* Da li bi Dverima bio prihvatljiv Janković kao kandidat opozicije za gradonačelnika srpske prestonice?

– Ne. To nije realno. Ako Saša Janković insistira na izmišljenom genocidu u Srebrenici i nametnutim gej paradama – takav nam gradonačelnik Beograda ne treba. Takvu politiku već imamo sa SNS. Nadam se da u njegovom programu postoji i nešto drugo o čemu možemo da razgovaramo. Siguran sam da bismo se složili oko vladavine zakona, departizacije državne uprave, borbe protiv kriminala i korupcije, i tu smo otvoreni za razgovor sa PSG. Ali, za Beograd nam treba nešto drugo. Dveri kandiduju ideju Beograda kao porodičnog grada, zaštite socijalno ugroženih prezaduženih porodica i oštećenih radnika, kao i decentralizaciju prestonice, kako bi beogradskim opštinama ostajalo više imovine i prihoda u njihovim rukama. To su prave teme za beogradske izbore.

* Predsednik Nove stranke je u nedavnom intervjuu za Danas rekao da strahuje od izborne krađe u Beogradu. Delite li takvu bojazan?

– Izborna krađa je postala Vučićevo drugo ime. Samo što u njegovo vreme glavna krađa nije na biračkim mestima, mada se i tamo koristi svaka mogućnost, posebno kroz nesređene biračke spiskove. Najveća izborna krađa dešava se kroz kupovinu glasova ispred biračkih mesta i raznim potezima pre izbornog dana: od medijskog mraka i odsustva direktnih TV duela između vlasti i opozicije, preko ucenjivanja zaposlenih u javnom sektoru da moraju obezbediti sigurne glasove u svom okruženju, do zloupotrebe državnih funkcija i resursa u kampanji vlasti. Protiv izborne krađe ne može niko sam da se izbori. Zato se zalažem za saradnju u opoziciji po ovom pitanju bez obzira na naše političke i ideološke razlike. Ako nema slobode medija i izbora – nema ni naših političkih razlika, ne vidi se ništa, nema nas uopšte. Ako vlast ne dozvoli fer i poštene izbore – treba da idemo na zajednički bojkot i ogolimo činjenicu da Vučić vlada sa manje od 25 odsto podrške građana i da se pokaže ko mu u tome pomaže u opoziciji.

„Vučićev dijalog je mrtvorođenče“

* Kako komentarišete Vučićevu najavu o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu?

– Takozvani unutrašnji dijalog o Kosovu koji je pokrenuo Aleksandar Vučić je završen nakon izjave Njegove svetosti patrijarha Irineja da se Kosovo i Metohija ne smeju ni predati ni pokloniti, kao i da ono što je silom oteto mora biti vraćeno. Srpski pokret Dveri pruža punu podršku ovom stavu i konstatuje da je Vučićev novi predlog dijaloga u septembru mrtvorođenče, jer se ne može voditi dijalog o sopstvenoj državnoj teritoriji. Sve što je imalo da se kaže na tu temu zapisano je u Ustavu. Druga je stvar ako neko želi da menja Ustav i po nagovoru stranih centara moći definitivno predaje Kosovo i Metohiju u ruke Albanaca. Ako je to ideja Aleksandra Vučića, a jeste od trenutka potpisivanja antiustavnih briselskih sporazuma, sada postaje veoma interesantno ko je sve spreman da mu pomogne u ovom naumu njegovih stranih nalogodavaca, koji su ga doveli na vlast i čuvaju ga na vlasti dok ne obavi zadati posao do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari