Božović: Čim Janković oformi pokret, razgovaramo o Beogradu 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Čim pokret Saša Jankovića bude formiran, očekujemo prve razgovore na temu izbora u Beogradu.

DS će se truditi i razgovarati sa svima koji misle da je ovo štetočinska vlast koja je Beograd unazadila u prethodne četiri godine kako bi napravili što širu podršku onih koji su za to da se ova vlast smeni, kaže za Danas Balša Božović, predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke i narodni poslanik.

To znači da se zalažete za jednog kandidata opozicije? Koliko je to realno?

– Ne mislim da su ovo izbori gde će preovladati pojedinac. Ovi izbori su mnogo važniji i iznad su svakog pojedinca. Oni prevazilaze i stranke i njihove interese. To je svojevrstan test za opoziciju, da li će nezadovoljnim, ponižavanim i osiromašenim građanima pokazati da je u stanju da se dogovori kako bi na izbore izašli svi koji su iskreno protiv štetočinskog režima Aleksandra Vučića. Zato je važno da razgovaramo sa svima koji predstavljaju građane jer građani ovo više ne mogu da trpe.

Da li to znači da nije bitno ko će biti kandidat za gradonačelnika?

– Prvo je važno razgovarati i utvrditi zajedničke principe i politiku koja je okrenuta poboljšanju života u glavnom gradu. Zato je važno razgovarati sa onima koji dele naše vrednosti. Razgovaraćemo prvo sa onima sa kojima smo i do sada učestvovali na izborima. To je pokret Saše Jankovića sa kojim smo imali 25 odsto glasova u Beogradu na predsedničkim izborima.

Znači DS svakako neće ići samostalno na te izbore?

– Važno je da svi i ovog puta pokažemo da nam je mnogo važniji interes građana od našeg pojedinačnog i uskostranačkog interesa. Važno je i da se spoje sve snage koje mogu da doprinesu pobedi u glavnom gradu. Što širi front je rešenje. Tim koji pobeđuje ne treba menjati, ali tu postoji prostor za sve druge koji razmišljaju kao i mi.

DS će podržati kandidata pokreta Saše Jankovića za gradonačelnika?

– To će zavisiti od rezultata razgovora i dogovora. Važno je da budemo okrenuti interesima građana a ne pojedinačnim. Treba da pokažemo zrelost jer ovog puta nema prostora da se građani koji su nezadovoljni i ponižavani pet godina u Srbiji i Beogradu nađu u situaciji u kojoj opozicija ne može da se dogovori. Ovde ne mislim samo na dogovor između DS i pokreta Saše Jankovića, što je okosnica već i svih ostalih.

Taj dogovor bi podrazumevao i LDP i pokret Dosta je bilo, SDS…?

– Zna se šta se sve dešavalo poslednjih godina u Srbiji i Beogradu. U odnosu na to kakvi su stavovi pojedinaca, stranaka, grupa građana biraćemo svoje partnere. Ne možemo birati one koji su prikriveno ili otvoreno za saradnju sa SNS ili koji su u koalicijama sa SNS na bilo kom nivou. Zato sam siguran da ćemo u tim razgovorima zauzeti politički stav da je apsolutno neprihvatljiva bilo kakva saradnja sa SNS. U izboru partnera mi sasvim sigurno nećemo napraviti grešku i razočarati bilo koga.

Da li će se sa pokretom Saše Jankovića praviti zajednička lista ili će članovi pokreta biti na listi DS ili obrnuto?

– To je tehničko pitanje, ne suština. Ono što je bitno jeste da očekujemo razgovore čim pokret bude formiran. Ukoliko razgovori budu tekli kao do sada za predsedničke izbore, mislim da neće biti nikakvih problema. To građani očekuju od nas. Sve ostalo su tehnička pitanja koja ćemo u hodu rešavati.

Ima li DS kandidata za gradonačelnika Beograda?

– Uvek je imao i uvek će imati.

Ko su ti ljudi?

– Ne bih govorio o imenima. Na desetine ljudi koji su jako dobro radili svoj posao, ne samo u Beogradu i na lokalnim beogradskim opštinama već i u Srbiji. Ali ugao iz kog mi posmatramo stvari jeste politika i zajednički dogovor a ne pojedinačna imena i ambicije. Ovog puta je važno da se izdignemo iznad toga i da u dogovoru predložimo politiku kao i one koji imaju kredibilitet i snagu i kojima građani veruju. Samo sa zajedničkom platformom ćemo pobediti. Pobeda je nadohvat ruke.

Izbori u DS na lokalu 10. juna

„Demokratska stranka u Beogradu 10. juna održava neposredne izbore za svoje lokalne odbore. Ideja je da imamo 1.183 lidera DS u Beogradu koliko ima i biračkih mesta. Poslednji izbori su pokazali da je nečasna pobeda Aleksandra Vučića, kao predsedničkog kandidata, sprovedena jer su na mnogim biračkim mestima bili „bugarski vozovi“ i mnoge nepravilnosti. Ovog puta glasove Beograđana ćemo apsolutno sačuvati. Ti lideri će sprovoditi politiku DS i biti mreža koja će sačuvati glasove građana“, najavljuje Božović.

On smatra da Vučić očajnički pokušava da smiri bes Beograđana i zato je potez smene Siniše Malog „potez očajnika“. „Ne samo da je smenio lošeg gradonačelnika Sinišu Malog već je ostavio još goreg, Gorana Vesića, da vlada Beogradom. Mislimo da su zato izbori u Beogradu preko potrebni. Jer ne samo da Siniša Mali više nema legitimitet da vodi Beograd, već ni Vučić nema legitimitet da vlada Beogradom jer je sa svim strankama svoje koalicije na predsedničkim izborima osvojio 44 procenta u Beogradu, što mu sve ukupno ne daje preko 50 odsto odbornika u gradu Beogradu“, zaključuje on.

Janković potvrdio da drži osnivačku skupštinu 21. maja

Saša Janković potvrdio je juče pisanje Danasa da će u nedelju, 21. maja, biti održana osnivačka skupština pokreta, čije je osnivanje najavio posle predsedničkih izbora.

„Niko od osnivača neće biti funkcioner bilo koje političke stranke. Statut, ime i prvi članovi predsedništva pokreta biće utvrđeni na osnivačkoj skupštini“, rekao je Janković za agenciju Beta.

Naveo je da će među osnivačima biti više desetina ličnosti iz cele Srbije, kao i da će naredne sedmice pozvati javnost na obeležavanje osnivanje pokreta.

Janković nije izneo više detalja, niti je saopštio ime pokreta, o čemu su izvori Danasa ranije rekli da se ili drži u strogoj tajnosti, ili o tome još nije postignuta konačna saglasnost.

Naš list juče nije dobio odgovor od Jankovića da li bi se odazvao otvorenom pozivu grupe „Sedam zahteva“ na zajednički protest na dan inauguracije predsednika Aleksandara Vučića. Poziv je upućen svim sindikatima, lokalnim inicijativama i građanskim organizacijama „koje se zalažu za smenu političke elite i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike“. U pozivu se međutim ističe da „ni takozvana opozicija nema šta da nam ponudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari