Foto: FoNet / Božidar Petrović

Koordinisana je akcija sa policijom , komunalnom policijom, sa gradskim službama i delom podzemlja  u Srbiji. I zato ćemo uskoro izaći  sa konkretnim činjenicama i dokazima  o svemu tome“ , rekao je danas u Skupštini Srbije Balša Božović, poslanik Demokratske stranke,  predlažući da se dnevni red dopuni  formiranjem anketnog odbora  koji bi ispitao sve činjenice o tom slučaju.

 Božović je naveo da te noći policija nije htela da reaguje. “Srpska napredna stranka u veoma bliskim odnosima je sa  podzemljem u Srbiji, koje je obezbedilo da se građani vezuju, da ne mogu da zovu policiju  i koji naređuju policiji  da ne izađe na mesto zločina  i događaja“, rekao je Božović. I to je , kako je rekao,  veoma važno  i mora da se ispita . 

“Možete da okrećete glavu i vi , kao i tužilaštvo i policija, kao i predsednik Republike Srbije , kao i predsednica Vlade Srbije, kao i gradonačelnik Beograda , ali kad-tad  biće ispitan taj slučaj  i mnogi koji su bili u vezi  će odgovarati  pred zakonom Srbije“, naveo je  Božović, dodajući da  ne može da dozvoli da vlast govori da je porušeno samo nekoliko starih magacina  i prostora koji više nisu bili u upotrebi , jer je tamo bila nečija  kuća, nečiji posao, nečija firma.

“Ne možete da dođete na ideju da nekome nešto srušite, da  bi nekom drugom nešto predali u svojinu . To nije  po zakonu” , zaključio je Božović , dodajući da je  jedan svedok tamo preminuo. Ovaj predlog koji je Božović podneo zajedno sa Markom Đurišićem iz SDS za dopunu dnevnog reda  poslanička većina je odbila, kao i sve ostale predloge opozicije  do sada .  Inače, već tri sata poslanici utvrđuju predlog dnevnog reda  senice na kojoj će se raspravljati o budžetui za narednu godinu i još o tridesetjednoj tački dnevnog reda.
 

Odbijen je predlog o formiranju anketnih odbora o poslovanju u Elektroprivredi Srbije, Er Srbiji i Železari Srbije šefa poslaničke grupe Dosta je bilo Saše Radulovića, koji se danas vratio u parlament posle udaljavanje sa sednice na 20 radnih dana. Radulović je istakao da nema analize o tome šta se dešava u EPS-u i da je potrebno proveriti zbog čega se dešavaju gubici i ko su ti koji neplaćaju struju.

LIder DJB, kome je ovo prva sednica nakon isteka  kazne  udaljena , naveo je da je potrebno proveriti i poslovanje Er Srbije i dodao da je ugovor sa Etihadom izuzetno štetan, kao i da Er Srbija svake godine ima gubitke, koji su u 2015. godini iznosili 70 miliona evra.

Odbijen je i predlog da se raspravlja o razrešenju predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i potpredsednika Verljuba Arsića, a Radulović je objasnio da je Maja Gojković „glavni krivac za dešavanja u Skupštini i kršenje Poslovnika“ i da zato predlaže njenu smenu. Pozivajući se na nadzornu funkiciju parlamenta, Radulović je tražio i formiranje anketnog odbora za ispitivanje navoda o kriminalnom delovanju dela navijačkih grupa i njihovim vezama sa vrhom države, te ispitivanje svih okolnosti ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.
Maja Gojković je rekla da komisija ne može da obavlja istražne i sudske radnje, te poručila:
„Staviću predlog na glasanje. Vaše obrazloženje ne odgovara poslovničkim odbredbama“.

Utvrđivanje dnevnog reda će potrajati s obzirom da osim 31 tačke koje je predložila predsednica parlamenta da budu na sednici, poslanici su podneli još 171 tačku za dopunu dnevnog reda. Svaku od tih tačaka poslanik koju je poslanik podneo ima pravo i da obrazlaže.