Božović: Još sam ambasador Srbije u Crnoj Gori, funkciju obavljam iz Beograda 1Foto: Sajt ambasade Srbije u Crnoj Gori

Ambasador Srbije Vladimir Božović, kojeg je Crna Gora proglasila nepoželjnom osobom, rekao je da i dalje obavlja tu funkciju iz Beograda i da će to nastaviti da čini sve dok to bude od njega tražila Srbija, dodajući da od nove crnogorske vlade očekuje da povuče odluku o proterivanju, prenosi RTCG.

Od Božovića je zatraženo da napusti Crnu Goru zato što je Podgoričku skupštinu iz 1918. godine nazvao – „slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“.

Božović je za Srpski radio iz Čikaga, ocenio da nije lako biti prognanik „iz svoje zemlje u kojoj sam rođen, na pravdi boga, zbog istine koju sam svedočio o Hristolikoj bici na Mojkovcu“.

Na izložbi na kojoj sam bio pozvan, bio sam dužan kao ambasador Srbije da se pojavim i da to kažem i to bih i ponovo uradio. Oni koji su posegnuli za nedemokratskim, neljudskim i nediplomatskim činom kasnije su se služili i gomilom laži da sam navodno bio više puta upozoravan, što je laž za koju nema nikakvog dokaza, rekao je Božović.

Božović je rekao da je ponosan što su predsednik i Skupština Srbije, crkva, Srbi u Crnoj Gori i relevantne stranke u Crnoj Gori stale iza njega i osudile taj čin proterivanja „koji su graniči sa ludošću i logikom suprotnoj Bečkoj konvenciji“.

Srbija na tu provokaciju nije nasela i povukli smo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore iz Beograda. Takvu poruku su preneli i predsednik Srbije, premijerka i šef diplomatije novoj Vladi Crne Gore da se očekuje da po reciprocitetu to i oni urade. Nadam se da će povući odluku o proterivanju, rekao je Božović.

Mi smo u redovnom stanju, ja obavljam poslove ambasadora u Crnoj Gori, stalno sam u kontaktu sa zaposlenima u ambasadi, svakodnevno rešavam sva pitanja i probleme. Na žalost onih koji su mislili da će me Srbija opozvati i prihvatiti poniženje i gaženje po njenoj istoriji i kulturi, do toga nije došlo, dodao je Božović.

Imam mandat još nešto manje od tri godine i obavljaću tu funkciju sve dok država Srbija bude to od mene tražila, zaključio je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari